İkinci elde hayal kırıklığı yaşamayın

İkinci el araç satın alırken aklınızdaki soru işaretlerine güvenilir yanıt bulmak zor olabilir. Keleşler Ford İkinci El, müşterilerinin tüm kaygılarını ortadan kaldırıyor.

Yazı: Keleşler 2. El Satış Danışmanı Volkan Kırdemir

Yıllardır yaptığımız maddi birikimimizi en iyi şekilde değerlendirmek için çeşitli yollar kullanırız. Otomobil sektörü de bu yollardan biridir. Araç sahibi olmak ihtiyaç dışında ekonomik bir yatırımdır. Araba alırken duyduğunuz heyecanı doyasıya yaşamak istiyorsanız altın değerinde kuralları bilmenizde fayda var.

İKİNCİ EL ALIM SATIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Öncelikle ihtiyacınızı belirlemelisiniz
En sık karşılaşılan problem, doğru aracı almamaktır. Uzun kilometreler yapılacaksa yakıt ekonomisine, işiniz veya geniş aileniz içinse büyük bir araca, genelde park yeri sıkıntısı yaşıyorsanız ‘hatchback’ araca ihtiyacınız varken bir hevesle aldığınız yanlış karar sizi mutsuz edecektir. Aracı kısa süre sonra satmaya çalışmak maddi ve manevi olarak sizi yoracaktır.

Ekspertizi güvenli yapılmış, geçmişi iyi araştırılmış bir araç almalısınız
Verdiğimiz paranın karşılığını en iyi şekilde alabilmek için aracın bize söylendiği ve anlaştığımız gibi olması gereklidir. Kaportası çok güzel olan bir aracın çok ağır mekanik masrafı olabilir. Servis bakımlı diye aldığınız aracın tüm bakımları zamansız ve yan sanayi kalitesiz parçalardan yapılmış olabilir. Beğendiğiniz aracın içine dışına iyice bakıp acele etmeyin. Bu konuda işin uzmanı işletmelerden temin edeceğiniz resmi evrakla kendinizi sağlama alın. Yetkili bayileri tercih etmeniz işi profesörüne bırakmak olacaktır.

Ekstra masraflarınızı da hesaba katmalısınız
Araç pazarlığında unutulan masraflardan biri de aldıktan sonra yapılacak masraflardır. Aracın yapılması gereken periyodik bakımı, eskimiş balatalar, değişmesi gereken lastikler, yaklaşan muayene gibi masraflar bazen emsalleriyle kıyaslanınca çok daha fazlaya mal etmiş olabilirsiniz.

Aracı kimden aldığınız çok önemlidir
Aracı satanın dürüstlüğü de çok önemlidir. Ekspertiz aşamasında denilenin çıkmaması, aracın geçmişinin farklı anlatılması, noter satışı aşamasında karşınıza çıkacak borçlar, hacizler, rehinler gibi durumların size yıkılmaya çalışılması göz önünde bulundurulması gereken ciddi risklerdir. Son dakika satıştan vazgeçilmesi gibi bir sürü can sıkıcı olaylar bu aşamada sizi araç almaktan soğutabilir. Hatta dolandırılabilirsiniz. Sahte ruhsatlar, çalıntı araçlar, paranın başkasının hesabına aktarılması gibi bir sürü dert tasa sahibi olmamak için kesinlikle güvenilir, ikinci el ticaretinde yetkiye sahip yerlerden araç almanızı tavsiye ederiz.

2. el araç alırken uzmanlara danışın pişmanlık yerine keyif yaşayın.

Aracınızı satarken de dikkatli olmalısınız!
İnternet platformları üzerinde birçok aracı firmayla satışlar yaygınlaştı. Bu da birçok riski beraberinde getirdi. İlanınızdan sizi arayanları, aracınıza bakmaya gelenleri tanımıyorsunuz. Sadece tek bildiğiniz telefon numarası ve isim. Bu konuda da dikkat etmeniz gereken birkaç önemli husus var. Aracınızla test sürüşüne çıkartmayın. Bu durumda kaza riski, aracınızı kaçırma riski her zaman vardır. Alıcı ekspertiz yaptırmak isterse yetkili bayileri tercih ettirin. İşin uzmanı olmayan ekspertiz firmaları sorumluluk almamak için aracınıza gereğinden fazla yanlış bilgiler vererek aracınızın gereksiz yere değerini düşürebilir. Satış aşamasında ödemeyi banka üzerinden alın. Sahtecilik veya dolandırılma gibi risklere karşı paranızı satış aşamasında hesabınıza yattığını görmeden satışı vermeyin. Bu konuyla ilgili noterlerden destek isteyin. Ödemeyi yapan kişiyle aracı alacak kişinin aynı olmasına özen gösterin. Açıklama kısmına araç plakasını belirten satış bedeli olduğunu yazdırın. Farklı kişilerden yapılacak ödemelerde sorun çıkabileceği için açıklamaların önemi çok fazladır. Paranızı alıp, satışınızı vermeden aracınızı ve anahtarınızı teslim etmeyin.

Keleşler 2. el güveninin adresi
İkinci el alım ve satımında Ticaret Bakanlığınca yetkili olan bayimiz her aşamada güvenliği garanti altına alır. Çalışanlarımızın tamamı zorunlu olan ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahiptir. Her araç detaylı şekilde ekspertizden geçer, gerçek piyasa değerinde satışa çıkarılır. Kredi kullanmak isterseniz en uygun seçenekler sunulur. Satış danışmanlarımız kredi işlemlerinizi yerinde anında sonuçlandırır. Takas araçlarınız değerinde alınır, devir işlemleri çok kısa süre içinde yapılır. Aldığınız araç temizlenmiş ve son kontrolleri yapılmış olarak teslim edilir. Teslimat aşamasında araç teslim uzmanımız aracın kullanımı ve yapısı hakkında bilgilendirerek teslim eder.

Araçlarınızı nakit ve takasta değerlendiriyoruz
Aracınızı satmak isterseniz veya takas düşünürseniz Keleşler 2. El’e mutlaka uğrayın. Randevu gerekmeden aracınız incelenir ve size değerinde fiyat teklifi verilir. Anlaşma durumunda satış işlemleri gerçekleşir ve anında ödemenizi alırsınız. Üzerinizde alış veya satış baskısı hissetmezsiniz.

Ekspertiz konusunda yetkili bayileri seçin
Sektörde hizmet veren çok sayıda ekspertiz firması mevcut. Ancak çalışanların o markanın son teknolojileri hakkında profesyonel eğitim almaları da şarttır. Her ustanın her marka ve modelin teknik bilgisine sahip olması mümkün değildir. Bu sebepten dolayı yetkili bayilerde araçların profesyonel eğitimini almış uzmanlarca incelenmesi doğru olacaktır. Yetkili servislerdeki araç bilgisayarlarının gerçek arıza ve kilometrelerini teyit edebilmesi önemlidir. Bu ürünler piyasada satılmayıp sadece yetkili bayilerde bulunur.