Felsefem, yaşama kalıcı eserler bırakabilmek

“Anı ölümsüzleştirmek için anı yakalamanız; anı yakalamak için sokaklara ve doğaya çıkmanız gerekiyor. Tüm bunlar aslında kültürle, bilgi birikimiyle ve bakış açısıyla mümkün. Böylelikle hayatı farklı algılayabilirsiniz.” diyen Mimar, Fotoğrafçı, Drone Pilotu Murat Turna, farklı algılayabilmek için de anlamak ve anlaşılır olabilmek gerektiğini söylüyor. Yakaladığı güzellikleri ve hüzünleri yaşamda kalıcı kılan Murat Turna, blogumuza konuk oldu.

Öncelikle bir mimar olarak sizi tanıyabilir miyiz?

Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde doğdum ve çocukluğum, Almanya ile Türkiye arasında geçti.
European University of Lefke Mimarlık Bölümü’nden mezun olduktan sonra Almanca ve İngilizce dil bilgim sayesinde uzun yıllar uluslararası projelerde yer aldım. Bu deneyim sayesinde Türkiye’de mimarlık alanında hizmet vermek üzere 2Kent Yapı ve Mimarlık’ı kurduk. İlk başta akaryakıt istasyonlarıyla başlayan mimarlık hizmetlerimiz marka otellerin inşaatıyla devam ediyor.

Fotoğrafçılık ve video, bakmanın görmeye dönüştüğü alanlar. Her ana, her nesneye farklı bakabilmek çok önemli. Fotoğraf ve video çekmeye ne zaman başladınız?

Fotoğraf çekmeye ilkokul 5’inci sınıfta başladım. Ortaokul ve lise dönemlerimde fotoğrafçılık tarihiyle ilgili kitaplar alır, konuyla ilgili araştırmalar yapardım. Son 10 yıldır ise fotoğrafçılığın yanı sıra Drone ile videolar çekiyorum.

Hava fotoğrafçılığının farklı yanları nelerdir?

Drone ya da Türkçe adıyla insansız hava araçları, kullanımı uzmanlık gerektiren cihazlardır. Bu nedenle Drone pilotlarının, sürekli olarak kendini geliştirmesi ve tecrübe kazanması gerekiyor. Drone pilotu olmak isteyen kişilerin, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından verilen Drone pilot lisansına sahip olması şart. SHGM’nin ilgili lisansını almak için özel şirketler tarafından verilen eğitimlerden başarıyla geçmek gerekiyor. Drone pilotları, uçuş süresince dikkatli olmak zorundadır. Bu nedenle de Drone pilotları mental anlamda güçlü olmalı. Bunun dışında Drone pilotlarından beklenen nitelikler; sürekli olarak gelişime açık olmaları ve iyi derecede İngilizce bilmeleridir.

Özellikle neler çekmekten keyif alırsınız? Sizin için bu anlamda özel olan bir çekim var mı?

Mümkün olduğunca ülkemizin güzelliklerini, tarihi yerlerini geziyorum. Bu güzellikleri Drone sayesinde farklı açılardan çekebiliyorum. Öncelikle hava durumuna göre bir çekim planı hazırlıyor; gideceğim yeri önceden araştırıyor, neler yapılabileceği konusunda bir program çıkarıyorum. Hangi amaçla, neleri çekeceğinizi önceden belirleyince dilediğiniz gibi bir çekim yapıyor, detayları atlamıyorsunuz.

Anı ölümsüzleştirmek size nasıl hissettiriyor? Bu anlamda yaşam felsefeniz nedir?

Anı ölümsüzleştirmek için anı yakalamanız; anı yakalamak için sokaklara, doğaya çıkmanız; en önemlisi o an için orada olup onu görebilmeniz gerekiyor. Tüm bunlar aslında bir kültür, bir bilgi bir bakış açısı. Bunlarla hayatı algılar ve anlarsınız. Anlamak ve anlaşılır olabilmek hayatı yaşanır kılıyor. Yaşam felsefem entropik bu düzende negentropik durumlar yaratıyor. Buna örnek olarak; iki arkadaş yarış yapmak için 10 santimetrelik ağaç dallarını dereye bırakırdık. Denize ilk kim varacak diye sabırsızlanırdık. Yarış sırasında tahta parçalarımız girdaba takılıp kalır ve bir türlü devam etmezdi. Akşam olur eve geri dönerdik. Sabah olur olmaz gene arkadaşımla dere kenarına gidip girdaba takılan tahtalara baktığımızda orada olmadıklarını görürdük. Sonu belli olan bu yaşamda kalıcı eserler bırakmak en önemli felsefem; bu başka kuşaklara olan bir aktarımdır.

Hobilerinize baktığımızda aslında aynı zamanda bir gezginsiniz de. Gezmek ve keşfetmek ilgili neler söylemek isterseniz. Gittiğiniz yerlerden sizi en çok neresi etkiledi, neden?

Fotoğraf çekmekten keyif alan bir kişi olarak gezmeyi seviyor ve fırsat buldukça ülkemizin güzelliklerini, mimari tarihini keşfediyorum. Keşfetmek, ülkemizin geçmişini anlamak adına çok heyecan verici. Fotoğraf ve video çekerek hayatı ölümsüzleştirmek benim için çok özel. Bu anlamda en çok etkilendiğim yer Kapadokya’dır. Doğal oluşumu mucize gibi. Bu mucizenin devam etmesine karşın biz insanlık olarak bu sürece olumsuz yönde etki ediyoruz. Bir ritüel olarak her yıl gidip gezmekten çok keyif alıyorum. Her gidişimde yeni şeyler keşfediyorum.

Hobileriniz arasında dalgıçlık da var. Bahseder misiniz?

Erken yaşlarımda gökyüzünü ve uçmayı hep merak ettim ve bu yönde kendimi geliştirdim. Sonrasından su altı dünyasına olan merakım da arttı. Bu güzel alanı keşfedebilmek için dalış eğitimlerine katıldım ve bu alanda PADİ lisansımı aldım. Bu lisansla beraber su altını keşfetmeye başladım ve doğaya karşı hayranlığım bir kat daha arttı.

Keleşler Ailesi ile ne zaman tanıştınız ve neler söylemek istersiniz? Ford marka araçlarla ilgili görüşlerinizi de alabilir miyiz?

Keleşler Ailesi ile 8 yıl evvel tanıştım. Yaklaşımları, samimiyetleri, kaliteli hizmet anlayışları sebebiyle şirketime Ford marka araçlar aldım. Satış sonrası hizmetler konusunda da son derece memnunum. Ford Keleşler Ailesi’ne çok teşekkür ederim.