Ford Maverick, 70’lerin özgün ruhuna bir saygı duruşu

Ford’un 70’lerde ürettiği her otomobil, döneminin ruhunu yaşatırken geleceğin teknolojilerine uzanan birer köprüydü aynı zamanda. Bu geleneğin belki de en tarz sahibi, girişken otomobili Ford Maverick idi. Enleri sunan ama asla burnu havada olmayan Ford Maverick, özgün bir anlayışın dört teker üzerinde hayat bulmuş haliydi.

Kısa bir süre için çıkarılan pek çok araç modeli vardır; üreticilerine kazanç sağlarlar ama asıl görevleri belirli bir müşteri segmentinin ihtiyaçlarını karşılamak ve farklı üreticilerin ürünleriyle yarışmaktır. Bunlardan bazıları, yerini aldıkları modelden sadece isim olarak farklıdır ama bazıları ise kendine verilen görevden çok daha iyisini yerine getirir, fark yaratırlar. İşte bu araçlardan biriydi Ford Maverick. 1970 yılında piyasaya sürülen Ford Maverick, Ford Falcon efsanesinin yerini almış ve böyle büyük bir sorumluluğu sekiz yıl boyunca başarıyla yerine getirmişti. Ford Maverick, 70’lerin diğer kompakt araçlarından biri değildi. Çünkü o yıllarda kompakt terimi küçük ve verimli araçlar için kullanılmaktaydı. Verimlilik üzerine verilen bu fazlaca önem, araçları estetik olarak yetersiz bırakıyor ve spor görünümden yoksun “kutu” görünümlü araçlar piyasaya sürülüyordu. İşte Ford Maverick’in farkı buradan geliyordu, tarz sahibi bir araçtı. Ford, Mustang serisi ile piyasasının estetik algısını değiştirmişti, Maverick ise bu sürecin bir devamı niteliğindeydi. Maverick spor çizgileri ve fastback stili ile pek çok müşterinin tercihi olmuş ve rekabeti farklı bir boyuta taşımıştı. Uzun kaportası ve kısa bagajı aracı çekici hale getiriyordu.

Maverick’le kalite demokratikleşti, daha çok kişi bu tarz sahibi araca ulaştı

Estetiği ve spor dokunuşları bir yana, Ford Maverick üretime girdiği yıl ulaştığı 578 bin 914 satış rakamıyla Ford’un popüler serisi Mustang’in toplam üretiminin iki katına ulaşmıştı. İki kapılı yapısı düşünüldüğünde, Maverick’in satış rakamları daha da ilgi çekici hale geliyordu. $1,995 tutarındaki uygun fiyatının da satış rakamlarına etki etmiş olduğu bir gerçekti. Bununla birlikte dar bütçeye hitap eden bir araç olarak Maverick’ten çok fazla opsiyon beklenemezdi, fakat Maverick hiçbir zaman ne ucuz duran, ne de ucuz hissettiren bir araçtı. Aracın iç tasarımı zamanına göre moderndi ve koltuklar gayet konforluydu. Uzun boylu insanların içine sığamadığı günümüz ekonomi sınıfı araçlarının aksine, Maverick konforlu ve ferah bir küçük araçtı. “Basit bir araç, sürmesi basit, park etmesi basit, servisi basit, tamiri basit, sadece basit, Ford Maverick basit bir araç.” Piyasaya sürüldüğünde Ford’un Maverick için sloganı buydu ve işte tam anlamıyla Maverick’i ve başarısını özetleyen kelimeler bunlardı. Maverick, sağladığı güvenirlilik, verimlilik ve stili ile kesinlikle zamanının ötesinde bir araçtı.