Otomobilinizin ilginize ihtiyacı var

Otomobiller birçoğumuz için bir ulaşım aracı olmasının ötesinde değer taşır. Onunla bağ kurmayı sever, kimi zaman sorunları sezgisel olarak dahi hissedebiliriz. Ancak işi sezgilere ya da şansa bırakmak sürüş güvenliğini ve aracın ömrünü tehlikeye atar. Bakımları periyodik olarak yetkili servislerde yaptırmamız gerektiğini hepimiz biliyoruz. Peki, servise gitmeden önce hangi basit kontrolleri yapabiliriz, gelin birlikte bakalım…

Otomobil teknolojisi geliştikçe araç bakımı da boyut değiştirdi. Artık yüzlerce sensör bir arada çalışarak saniyeden daha kısa bir sürede araçla ilgili verileri ölçüyor, bir sorun olduğunda araç bilgisayarına aktarıyor. Teknolojinin nimetlerinden faydalanmak elbette çok önemli. Her koşulda işi uzmanına bırakmak, aracınızın bakımları için yetkili servisi tercih etmek büyük önem taşıyor. Uzman kişilerin, araca özel parçalarla yaptığı bakım, hem otomobilin ömrünü uzatır hem de sürüş güvenliği garanti altına alır.

Basit kontroller, büyük sorunların önüne geçebilir
Bir otomobil, birbiriyle uyum halinde çalışan binlerce parçadan oluşur. Zamanla, yol ve hava koşullarının etkisiyle yıpranmalar kaçınılmazdır. Ancak yapılacak basit kontroller, daha büyük sorunların önüne geçebilir. Otomobilin kalbi olan motorlar, son derece dayanıklı ve her koşulda görevini yerine getirebilecek şekilde tasarlanır ve üretilir. Biraz ilgiyle ilk günkü verimi almak elbette mümkün. Peki, neler yapabilirsiniz?

Motor yağı kontrolü Öncelikle en kolay kontrol edebileceğiniz nokta motor yağıdır. Motor yağı, motorun içindeki hareketli parçaları koruyarak, sürtünme ve aşınmayı azaltır. Motorun doğru ve istenilen performansta çalışmasını sağlar. Ancak zamanla özelliğini yitirir, motor içindeki kirlilik ve sıcaklık artar. Bu da hiç istenmeyen arızalara sebebiyet verir. Neredeyse herkesin bildiği üzere motor yağının durumunu kontrol etmek için yağ çubuğunu çekip gözle kontrol yapmak yeterlidir. Bunun için aracınızı düz bir yere park edin ve birkaç dakika bekleyin. Ardından çubuğu yerinden çıkarıp bir bez veya kağıt peçete ile ucunu temizleyin. Tekrar çubuğu yerine takın ve geri çıkarın. Yağ çubuğunun ucuna doğru, bazen aralarında çapraz çizgilerin bulunduğu iki çizgi göreceksiniz. Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır. Yağın görünümü siyaha yakınsa, seviyesi azalmışsa veya gözle görülür minik partiküller varsa biran önce motor yağınızı değiştirmelisiniz. Bunun için yetkili servisiniz, aracınız için önerilen en uygun yağ ile değişimi yapacaktır.

Otomobilinizin de temiz havaya ihtiyacı var
Bugün içten yanmalı motor kullanan tüm araçların çalışma sistemi birbirine çok benzerdir. Ateşleme, yakıt ve havanın kullanıldığı bu sistemde, bujiler yakıtı ateşler, hava ise yakıtın tutuşmasını sağlar. Motora emilen havanın her daim temiz kalmasını sağlayan hava filtresi kirlendiğinde birçok farklı soruna neden olur. Zararlı partiküllerin ve yabancı maddelerin girişini engelleyen hava filtreleri görevini doğru yerine getirdiğinde yakıt tüketimini ideal seviyede tutar. Motordan maksimum performans elde edilmesini de sağlar. Hava filtresi kirlendiğinde bu direkt olarak sürüş dinamiklerine yansır. Normal sürüşle bile bir sorun olup olmadığını anlamak mümkündür. Gaz pedalına basıldığında araç normal tepkisini vermiyorsa bu motora alınan hava miktarında veya kalitesinde farklılık olduğu anlamına gelir. Aracın hızlanması da daha geç gerçekleşir. Diğer taraftan yakıtın tutuşması için gereken hava miktarı elde edilemediğinde motor daha fazla yakıta ihtiyaç duyarak yakıt tüketimini artırır. Ayrıca rölantide aşırı titreme ve motor gücünde kayıp görülüyorsa hava filtresinde bir arıza söz konusu olabilir. Hava filtrelerinin değiştirilme sıklığı büyük ölçüde çevresel koşullara, aracın kullanım sıklığına ve sürüş tarzına bağlı olarak değişir. Hava filtreleri, aracın emisyonu üzerinde de doğrudan etkilidir. Hasarlı ve kirli filtreler motora giden hava akışını azaltarak araçtaki hava-yakıt dengesini değiştirir. Daha da önemlisi, aracınızın egzoz emisyonlarını artırarak çevresel zararın artmasına neden olur.

KULLANICININ EL REHBERİ
Otomobilinizi, uzun süre sorunsuzca kullanmak için aşağıdaki maddeleri her zaman göz önünde bulundurmalısınız:
1) Motorun soğutma suyu seviyesi düzenli olarak kontrol edilmelidir. Soğutma suyu seviyesi düştüğünde motorun harareti artar. Bu durum motor için son derece sakıncalıdır. Soğutma suyu seviye lambası yanıyorsa, hemen yetkili servise başvurmanız gerekir.
2) Aracınızın akü, buji, yağ filtresi gibi parçalarının da düzenli olarak gözden geçirilmesi, gerekiyorsa değiştirilmesi çok önemlidir.
3) Bir diğer püf nokta ise; aracınızı park ettikten sonra sabah tekrar binerken altını kontrol etmekte fayda var. Eğer aracınızın altında çeşitli lekeler, özellikle de yağ lekesi varsa bu önemli bir sorunun işareti olabilir.