Ford Pro ticaretin geleceğini şekillendirecek

Ford Türkiye’nin geçtiğimiz aylarda tanıttığı yenilikçi global iş modeli Ford Pro, ticari araç müşterilerinin üretkenliklerini ve verimliliklerini artırmayı hedefliyor. araç, şarj, finans, yazılım ve servis gibi tam entegre ve dijital öncelikli çözümlere odaklanan Ford Pro iş modelinin detaylarını Ford Otosan Satış Sonrası Mühendislik ve Satın Alma Müdürü Barış Işıksaçar’a sorduk. Işıksaçar, Ford Pro’nun tüm ticari araç müşterilerinin ihtiyaçlarını tek bir noktadan karşılamayı amaçlayan hizmetler bütünü olarak kurgulandığını dile getirdi.

Ford Pro sisteminin özelliklerini, teknolojisini ve hizmetin çalışma sistemini detaylandırır mısınız?

Ford’un yenilikçi global inisiyatifi olan Ford Pro; İngilizce verimlilik anlamına gelen ’productivity‘ kelimesinin ilk üç harfini alarak oluşturuldu. Adından ilk izlenimi edinebileceğimiz üzere, ticari müşterilerimizin üretkenliklerini artırmaya odaklanıyoruz, onların büyümesine destek oluyoruz. Çünkü biliyoruz ki ticari müşterilerin talep ve ihtiyaçları diğer müşterilerimize göre bir hayli farklı. Bu eşsiz ihtiyaçları karşılayabilmek için yazılım, şarj, servis ve finansman hizmetlerini bir arada sunuyoruz. Ford Pro’yu, ticari tüm müşterilerimizin ihtiyaçlarını tek bir noktadan karşılamayı amaçlayan hizmetler bütünü olarak düşünülebiliriz. Bu hizmetleri olabildiğince basit ve yalın bir şekilde ulaştırıp müşterilerimizin işlerindeki verimliliklerini ve üretkenliklerini sürekli artırmalarını destekliyoruz. Bu hizmet ve ürünleri 5 ana grupta, birbirlerini tamamlayacak şekilde sunacağız: Önce araçlar; geniş ürün yelpazesi ile hâlihazırda Ford burada çok güçlü durumda; her işletmenin ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilen ticari araçlarda sunduğumuz seçenek yelpazesini şimdi elektrikli araçlarla daha da genişleteceğiz. Ticarette rekabetin zorlaştığı ve masrafların katlandığı bir noktada elektrikli araçlar, içten yanmalı araçlara göre düşük işletme ve bakım masraflarıyla ciddi avantaj sağlıyor. Ancak bu araçların nerede ve nasıl şarj edileceği gibi kaygılar müşterilerin elektrikli araçlara geçiş konusunda tereddüt etmesine neden oluyor. İşte burada Ford Pro Şarj ile çözüm sağlamaya çalışıyoruz. Halka açık noktalarda, iş yerinde hatta evlerde şarj için entegre ve uçtan uca çözümler sunarak müşterilerimizin elektrikli araçlara sorunsuz bir şekilde geçebilmesini kolaylaştırıyoruz.

Bir diğer unsur, Ford Pro Servis hizmeti. Bu hizmetle filoların çalışma sürelerini maksimum düzeylere çıkarmaya ve toplam sahiplik maliyetini azaltmaya yardımcı oluyoruz. Akıllı bakım ve servis yönlendirmesinin yanı sıra yerinde servis araçları, uzatılmış/düzenlenen servis çalışma saatleri gibi yaklaşımlarımız var. Bulut bağlantılı veri paylaşımı Ford Liive uygulaması ile araçların durumunu anlık izleme imkânı sunuyoruz. Böylece müşterilerimiz operasyonlarında optimizasyonu yakalayabilecek. Çünkü Liive ile çalışma süresindeki kesintilerin yüzde 60’a kadar azaltılabileceğini, arıza sayısının düşeceğini, servise daha az gereksinim duyulacağını, daha hızlı servis ve onarım süreleri sağlanacağını öngörüyoruz. Ford Pro Yazılım noktasında ise, gerçek zamanlı verilerle güncellenen sistemler geliştirerek verimlilik artırıcı çözümler sunacağız. Bunlar sadece araçlardan gelen verilerden ibaret olmayacak, şarj üniteleri dahil tüm ekosistemin entegre edileceği çözümler olacak. Tüm ekosistemden toplayacağımız gerçek zamanlı veriler, herhangi bir sorun yaşanmadan çözüm üretmemize izin verecek. Benzinli, dizel ve elektrikli araçları birbirine bağlayan bu modelle çalışma süresi artacak ve maliyetler azalacak. Bizler açısından bakarsak; daha önce bir sene içinde 2 ila 3 kez etkileşim sağladığımız müşterilerimizden, bağlantılı araçlar sayesinde artık her gün binlerce veri alabileceğiz. Bu veri anlamlandırıldıkça hem biz hem de ticari araç müşterilerimiz için işler çok daha rahat ve yalın bir hale gelecek. Son olarak; araç, servis, yazılım ve şarj konularında tüm ekosistem için ihtiyaç duyulan finansman çözümlerin Ford Pro Finans modelleri ile müşterilerimize ulaştıracağız.

Ford Pro’dan yalnızca Ford sahipleri mi yararlanabiliyor yoksa hizmet diğer araç sahiplerini de kapsıyor mu?
Bu, holistik bir sistem. Ford veya Ford dışı araçlara sahip filoları bütünsel bir yaklaşımla yönetmek, çalışma süresini artırmak ve maliyetleri düşürmek için benzinli, dizel ve elektrikli araçları birbirine bağlayan, iş üretkenliği sağlayan bir model.

Müşterilerin bu hizmetten yararlanmak için nasıl bir yol izlemesi gerekiyor? Hizmet için gereken yatırım karşısında elde edilecek avantajlar ve maliyet tasarrufu hakkında bilgi verir misiniz?

Sunduğumuz her bir hizmetin amacı müşterilerimizin işlerindeki verimliliği artırmak, bunun için de öncelikle araçların sürekli trafikte olmalarını sağlamak lazım. Şarj hizmetlerimizle elektrikli araçları mesai saatleri dışında, enerji tarifelerinin uygun olduğu zamanlarda, bir sonraki günü rotasına uygun şekilde uzaktan yöneterek şarj edeceğiz. En uygun enerji maliyetiyle araç işini yürütürken, tekrar yakıt almak için rotasından çıkmak zorunda kalmayacak. Öte yandan maliyet tasarrufu söz konusu. Ürün gamımızdaki en yeni tam elektrikli modelimiz E-Transit, 68 kWh kullanabilir batarya kapasitesi ve 315 kilometreye varan menziliyle günlük ortalama sürüşlerin üç katı mesafeyi vadediyor. Ayrıca daha düşük bakım gideri çıkarıyor, böylece servis maliyetlerinde dizel modellere göre yaklaşık yüzde 40 daha fazla tasarruf sağlıyor. Yerinden Servis araçlarımız ise bakım için işgününden kaybetmeyi ortadan kaldırıyor; sürekli yollarda olan araçlarımızla tamir ve garanti kapsamında servis gerektiren işlerin yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştirebiliyoruz. Böylece müşterilerimizin zamandan tasarruf etmesini ve üretkenliği artırmasını sağlıyoruz. Müşterilerimiz bakım için artık servislerimize gelmiyor, biz onlar için en uygun zaman ve yerde bu hizmeti sunuyoruz. İleride devreye alacağımız akıllı bakımlarla da problemler yaşanmadan müdahale yapabileceğiz. Ticari müşterimiz için ise özellikle filolarda Ford yazılım ürünleriyle üretkenliği ve verimliliği artıracak yazılım çözümleri sunacağız. Telematik ve Şarj ürünlerimiz kolay kullanımlı gösterge panellerine sahip. Gerçek zamanlı verilerle güncellenen sistem sürekli olarak daha akıllı hale geliyor, her büyüklükteki filoların günlük kalıplarını öğreniyor, rota ve şarj planlanmasına yardımcı oluyor.

Ford Pro, ülkemizde aktif olarak ne zaman kullanıma sunulacak? Ford Pro ile ilgili orta ve uzun vadeli hedefleri aktarır mısınız?
Bağlantılı araç teknolojileri Avrupa’da 2020’den beri mevcut ancak süreç Türkiye’de yasal nedenlerle aynı hızda ilerlemiyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bağlantılı araç hizmetleri konusundaki düzenleyici duruşunu 2022’nin başlarında henüz belirledi. Diğer şirketler gibi biz de mevcut düzenleme çerçevesinde bu duruma nasıl uyum sağlayacağımızı planlıyoruz. Bağlantılı hizmetler sağlamak için çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Türkiye’de elektrikli araçlar için şarj altyapısının düzenlenmesiyle ilgili süreci yakından takip ediyoruz. 2023 itibarıyla bağlanılabilir araçları piyasada görmeye başlayacaksınız. Ford Türkiye olarak Ford Pro vizyonumuz kapsamında olan hizmetler Türkiye’de müşteri ihtiyaçlarına uygun versiyonlarıyla önümüzdeki yıllarda devreye girecek