Motor ehliyeti hakkında her şey

İki tekerlekli hayat her yaştan insanın rüyalarını süslüyor. Peki, motor ehliyeti nedir, kimler ehliyet alabilir. Tüm detaylar yazımızın devamında.

Motosiklet, neredeyse 100 yıldır birçok insan için vazgeçilmez bir ulaşım ve hatta eğlence aracı. Rüzgârı hissederken yol almak, motorla bütünleşmek tutkunları için neredeyse bir yaşam biçimi haline geldi. Bugün onlarca markanın farklı güç ve kullanım ihtiyaçları için ürettiği motorlar, sektördeki rekabeti artırıyor. Ancak motoru seçmeden önce onu kullanabilmek için gerekli şartları yerine getiriyor musunuz, emin olmanız lazım. Çünkü motorun gücüne ve kullanım amacına göre motor ehliyet sınıfları var ve bunlar çeşitli yaş gruplarına göre değişiklik gösteriyor.

Motor Ehliyet Sınıfları ve Yaş Grupları Nelerdir?

Mevcut uygulamalara göre motosiklet sürücüleri için 5 farklı ehliyet sınıfı bulunuyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde bu sınıflar M, A1, A2, A veya B1 grubu şeklinde sıralanıyor. Bu sınıflar motor gücü ve yaşa göre belirleniyor.

A1 ehliyeti için 16, A2 ehliyeti için 18 ve A ehliyeti içinse 20 yaşını doldurmuş olma şartı var. Bunun yanında A ehliyeti almak isteyen adaylar 24 yaşın altındaysa en az 2 yıllık A2 deneyim şartını yerine getirmeleri gerekiyor.

A Ehliyet: A ehliyet, A1, A2 ve M sınıflarını kapsıyor. A ehliyet ile motor hacim kapasitesi 600 CC üzerindeki yüksek performanslı motosikletleri kullanılabiliyor. A grubu ehliyet aynı gruptaki diğer sürücü belgelerine kıyasla yaş ve deneyim şartı bakımından daha yüksek yeterlilik şartı içeriyor.

A1 Ehliyet: 16 yaşını dolduran sürücüler, bu ehliyete sahip olarak motor hacmi maksimum 125 CC olan tüm motosikletleri kullanabilir. A1 ehliyetle M sınıfı sürücü belgesinin kullandığı taşıtları da kapsıyor. 

A2 Ehliyet: Motor hacmi kapasitesi olarak diğer iki sınıfın arasında bulunan A2 ehliyet için hiçbir deneyim şartı aranmıyor. Motor gücü 35 KW’a kadar olan motosikletler için alınan bu sürücü belgesi A1 ve M sınıflarını kapsıyor.

M Ehliyet: Maksimum hızı saatte 45 km’yi geçmeyen bisikletler MOPED olarak tanımlanıyor. M sınıfı ehliyet almak için 16 yaşını doldurmuş olmak yeterli.

A Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınıyor?

A sınıfı motor ehliyeti sahibi olmak için ilgili kurslara devam edip, teorik ve pratik eğitim almak gerekiyor. Eğitimlerini tamamlayan adaylar belirlenen tarihlerde yapılan sınavlara giriyor. Sınavda 50 sorudan minimum 35’ini doğru cevaplayan adaylar, direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyor. Direksiyon sınavı yaklaşık 30 dakika sürüyor ve uygulamalı etaplardan oluşuyor.

Motor hacmi ve beygir gücüne göre A1 ehliyet maksimum 125 cc motor hacmi ve 14 beygir gücüne sahip motosikletleri kapsıyor. A2 ehliyeti, maksimum 600 cc motor hacmine sahip motosikletleri tanımlıyor. A sınıfı sürücü belgesi ise 600 cc ve 48 beygirin üzerindeki motosikletler için şart koşuluyor.