Avrupa’nın hırçın çocuğu: Ford Capri

Kendinize hep sözünü verdiğiniz araç” sloganıyla yollarda izini bırakmaya başlayalı neredeyse 61 yıl oldu. Ve bu geçen 61 yılda hızın ve yeniliğin Avrupa’daki öncüsü hep Ford Capri’ydı. Temsil ettiği döneme renk katan bir ikon haline gelen Capri, bugün bile hayran kitlesini koruyor.

Yazı: Burak Caner Çağlayan

1960’ların Amerikasına damga vuran ve dönemin ruhunu oluşturan bazı yapı taşları vardır; “Karizmanın Kralı” Steve McQueen, batının kültür başkenti San Francisco gibi. Ve en önemlisi, yolların hırçın çocuğu, otomobil endüstrisinin en büyük efsanelerinden Ford Mustang gibi. Eğlenceli, modern ve imrenilecek ne varsa bu dönemde hep Amerika’ya aitti. Peki, Avrupa’da, özellikle de İngiltere’de, bu açığı kapatacak ne vardı? İşte bu sorunun cevabı, çıktığı ilk günden itibaren satış rekorları kıran ve çoğu insanın kalbinde hâlâ yeri doldurulamayan bir kült araç; Ford Capri idi.
1969 yılında Ford Capri sahneye adımını atmadan önce özellikle Avrupa’da, bu sınıfın araçları pahalı, kullanışsız ve hatta estetikten yoksun denebilirdi. Otomotiv sektörü tarihinde, kurulduğu ilk günden bu yana ileri görüşlülüğün ve yenilikçiliğin en büyük temsilcisi olan Ford, dört koltuklu bir coupe aracın hem büyüleyici, hem bir roket kadar hızlı, hem de Ford Escort gibi ucuz ve kullanımı pratik olmaması için herhangi bir sebep görmedi ve “Kendinize hep sözünü verdiğiniz araç” sloganıyla Ford Capri, Ford Mustang’in Avrupa ayağı olarak piyasaya sürüldü. Tasarımı Ford Mustang’in ana tasarımcılarından biri olmasıyla ün salan Philip T. Clark’a ait olan Capri’nin yapımında Ford Cortina’nın mekanik bileşenleri kullanıldı. Capri konseptini ilgi çekici kılan etmenlerden biri 1.3 ve – 3.0 arası, aralarında Essex ve Cologne V6 başta olmak üzere pek çok motor seçeneğinin ve donanım paketlerinin müşterilerin beğenisine sunulmasıydı. Çıktığı ilk günden itibaren hit olmayı başaran araçtan tam 1.9 milyon adet satıldı.

Yeri doldurulamayan efsane otomobil

Ford Capri, piyasada kaldığı süre boyunca aynı zamanda büyük bir popüler kültür ikonu olmayı da başardı. 70’lerde sokaklarda binlercesini görebileceğiniz araç, 600’ün üstünde dizi ve filmde de irili ufaklı roller kaptı ki bunlardan en önemlisi 80’li yıllarda ülkemizde de gösterilmiş tüm zamanların en iyi polisiye dizilerinden The Professionals. Dizideki rolüyle en az dizinin kendisi kadar ünlü olan Ford Capri, hâlâ milyonlarca insan tarafından kovalamaca sahnelerindeki eşsiz güzelliği ile hatırlanıyor. Bununla birlikte Ford Capri hakkında “The Ford Capri Story”, “Ford Capri: A Motoring Milestone” ve “Cult Car- The Ford Capri” adlarıyla çekilmiş belgeseller de bulunuyor. Ford’un şık Capri’sinin bu kadar uzun bir süre piyasada güçlenerek devam etmesi spor karakteristiklere sahip bir aracın pratik bir aile arabasının özellikleriyle irleştirilebileceğinin en büyük kanıtı oldu. Piyasaya çıkışıyla bir jenerasyonun araç sürme alışkanlıklarını ve hayata bakıç açısını değiştiren Ford Capri’nin yeri doldurulmadı ve hâlâ dünya üzerinde araç için pek çok fan kulübü bulunuyor.