Ford, “yarının şehirleri”ni kurguluyor

Ford Otosan Genel Müdür Başyardımcısı Lisa King, ABD, Rusya ve Almanya’dan sonra 2016 yılından itibaren görev aldığı Türkiye’de üstlendiği sorumluluk alanlarına ve şirketin vizyonuna dair sorularımızı yanıtladı. King, Ford Otosan’ın başlattığı dönüşüm çalışmalarıyla ilgili olarak, “müşterilerimizden çalışanlarımıza, tedarikçilerimizden bayilerimize, tasarımdan üretime kadar tüm unsurları kapsayan beş yıllık bir planı uygulamaya aldık” değerlendirmesinde bulundu.

Röportaj: Erdem Çağlayan

Ford Motor Company’deki başarılı kariyerinizde edindiğiniz deneyim, Ford Otosan için önemli bir değer oluşturuyor. Bu anlamda, sorumluluklarınız ve şu anki hedefleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
1 Ağustos 2016’dan bu yana Ford Otosan’da Genel Müdür Başyardımcısı olarak görev yapıyorum. Ford’da çalışmaya 1996’da İş Süreçleri Analisti olarak başladım ve o zamandan beri ABD, Rusya ve Almanya’da Satın Alma departmanında çeşitli üst düzey yönetici pozisyonlarında bulundum. Ford Otosan olarak hem şirketimizi hem de Türkiye’deki faaliyetlerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Amacımız, iyi bir kurumsal vatandaş olmanın yanı sıra gerek sektöre ve Türkiye’ye gerekse de paydaşlarımıza hizmet etmenin sorumluluklarını yerine getirmek. Kaliteli araçlara sahip olmak ve bunları mükemmel müşteri deneyimi ile sunmak için ürün ve hizmetlerimizi ileriye taşımaya, müşterilerimiz için en iyisini sunmaya ve mobilite hizmetleri geliştirmeye
devam edeceğiz.

Otomotiv sektöründeki değişime paralel olarak Ford Otosan da kapsamlı bir dönüşüm başlattı. Mühendislik, üretim ve satın alma süreçlerinin karmaşık olmasının yanı sıra ortada yüksek teknolojili araçlar da var. Bu dönüşüm için atılan adımlar, insan kaynakları departmanının ve mevcut teknolojinin bu dönüşüme entegre edilme süreci ve son tüketiciye yansımaları hakkında bilgi paylaşır mısınız?
Dönüşümün; gelişimle olduğu kadar müşteriler, bayiler, çalışanlar ve tedarikçilerle daha iyi çalışmak için hem süreç değişimini hem de teknolojik kabiliyetleri kullanmanın bir yolunu bulmakla da ilgili olduğunu düşünüyorum. Bu amaçlarla teknolojiden nasıl yararlanabileceğimizi düşünürken, bağlantılı müşteri, bağlantılı ürün, bağlantılı üretim, bağlantılı tedarikçi ve bağlantılı çalışan olmak üzere beş fırsata bakıyoruz. Müşterilerimizle olan tüm ilişkilerimizi geliştirmeyi ve onların deneyimlerini iyileştirmeyi hedefliyoruz. Müşterilerimizle ihtiyaçlarına en uygun biçimde etkileşim kurmak için dijitalleştirilmiş bilgi ve hizmetlerimizi artırarak yaklaşımımızı uyarlıyor ve özelleştiriyoruz. Her müşterinin ne aradığına dair bilgileri bularak bizimle nasıl etkileşim kurmak istediklerini yansıtan bir çözüm sunuyoruz. En iyi müşteri deneyimini sunmak için teknolojiyi benimsemek
ve insan dokunuşuyla birlikte kullanmak da oldukça önemli. Ford, “City of Tomorrow” (Yarının Şehri) vizyonunu yaratma yolculuğunu otonom, elektrikli ve bağlantılı araçlarla devam ettiriyor, şehirlerle modern bir işbirliği içinde ulaşım ekosistemini tamamlayıcı ve iyileştirici çözümler üretmek üzere çalışıyoruz. Herkese daha fazla hareket özgürlüğü sağlayabilmek için insanların daha etkin yöntemlerle ulaşımına yönelik çözümün bir parçası olmayı arzu ediyoruz. Yakın gelecekte otomotiv sektöründe önemli değişiklikler olacağını öngörüyoruz. Biz, Endüstri 4.0’daki bu yeni devrime ve yeteneğe “Akıllı Fabrika” diyoruz. Türkiye’de teknolojik gelişmelerin önünü açan sektörlerden biri olan otomotiv sektörü, Endüstri 4.0’ın ön sıralarında yer alıyor. Ford Otosan olarak Endüstri 4.0 uygulamalarını fabrikalarımızda ve ürün geliştirme faaliyetlerimizde hayata geçirmeye başladık. Bu alanlarda geçmişten gelen uygulamalarımızı ve yatırımlarımızı gerçekleştirme planlarımız var. Tasarımdan üretime kadar tüm süreçlerin kısalacağını öngörüyoruz. Çünkü müşterilerimiz her geçen gün değişirken artık daha fazlasını daha kısa sürede talep ediyorlar. Bu nedenle, dönüşümün gerçekleştirilmesi ve müşteri memnuniyetinin sağlanması çok önem kazanıyor. Ford Otosan olarak tüm süreçlerimizi ve sistemlerimizi göz önünde bulundurarak 2015’te 5 yıllık bir yol haritası çizdik. Bu yol haritası, fabrikalarımızda maksimum verimliliğin sağlanmasına yönelik aksiyonları ve müşterilerin araçlarıyla nasıl ve mümkün olan en kısa sürede etkileşim kurmak istediklerini yansıtan daha kaliteli ürünleri kapsıyor. Bu aynı zamanda tedarikçi ortaklarımızla bağlantı kurarak bizimle etkileşimlerinde de aynı verimliliği sağlamak anlamına geliyor. Üretim maliyeti, kalite, süreklilik ve güvenlik ile ilgili temel gereklilikleri göz önünde tutarak yeni teknolojileri iş süreçlerimize ve üretim hatlarımıza uyarlayacağız. Müşterilerimizden çalışanlarımıza, tedarikçilerimizden bayilerimize, tasarımdan üretime kadar tüm unsurları kapsayan bu beş yıllık plan doğrultusunda süreçlerimizi çalışanlarımız için en yüksek verimi sağlayacak şekilde nasıl adapte edebileceğimizi inceliyoruz. Verilerin güvenli bir şekilde korunmasını sağlamaya yönelik uzun vadeli bir çaba içindeyiz; bu amaçla tüm departmanlar birbiriyle iletişim içinde ve en doğru kararlar da toplanan verileri doğru bir şekilde okuyarak veriliyor.


Farklı ülkelerdeki deneyimlerinize bakarak Türkiye pazarının dinamikleri ve ülkemizdeki iş ortamı hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabilir misiniz?
Ford Motor Company, uzun zamandır Türkiye’de bulunuyor ve 55 yılı aşkın bir süredir burada yatırım yapmaya devam ediyor. Türk ekonomisine ve otomotiv sektörüne katkıda bulunmayı sürdürüyoruz. Türk otomotiv sektörünün istihdam lideri olmaktan gurur duyuyoruz. Mükemmel mühendislik yeteneğine ve genç bir nüfusa sahip olan Türkiye’ye inanıyoruz. Geleceğin otomotiv ve ulaşım teknolojilerini geliştirmek için Türk mühendislerinin yeteneklerinden yararlanmaya devam edeceğiz.

Son derece başarılı bir yönetici olarak çalışma disiplininiz hakkında ne söyleyebilirsiniz? Nelere öncelik verirsiniz?
Her zaman yapılacak daha fazla şeyin olduğunu ve kendimi daha geliştirebileceğimi düşünüyorum. Sürekli gelişime inanıyorum; performansı, süreçleri, ekibi ve kendimi hep daha fazla geliştirmeye odaklanıyorum. Tüm paydaşlarımıza taahhüt ettiğimiz sonuçları göz önünde tutmaya çalışıyor ve bu sonuçlara ulaşmak için en iyi yöntemleri arıyorum. Hepimizin üstlendiği görevleri en iyi şekilde yerine getirmesi; güven ve yaratıcılık ortamında bir arada olmamızı sağlamak için çalışıyorum. Bence, motive olduğumuzda ve ekip olarak çalıştığımızda, koyduğumuz hedeflerin hepsine ulaşabiliriz. Benim rolüm de herkesin yeteneklerini en iyi şekilde kullanacağı ve başarılı olabileceği bir ortam inşa etmeye yardımcı olmak.

Boş zamanlarınızda neler yapmayı seviyorsunuz? Aile yaşamınızdan bahsedebilir misiniz?
Eşim ve ben üç kedimizle birlikte İstanbul’da yaşıyoruz. ABD’de üç çocuğumuz ve üç erkek torunumuz var. Eşim Bill ve ben seyahat etmeyi ve yemek yemeyi çok seviyoruz, bu nedenle İstanbul ve Türkiye, ikisinin de keyfini çıkarmak için harika bir yer! Tarihle çok ilgiliyiz, dolayısıyla buraya geldiğimizden beri zaman ayırıp Türkiye’nin çok zengin tarihi hakkında daha fazla bilgi sahibi olma fırsatı bulduk. Çok özel bir şehir olan İstanbul’un sahip olduğu samimi karakterinin tadına vardık.

“Keleşler Ford, inovatif ve kaliteli anlayışıyla takdiri hak ediyor”
Biz Ford Otosan olarak büyük bir aileyiz; bayilerimiz de bu ailenin üyeleri olarak kritik bir rol oynuyor. Bayi ekibimiz, müşterilerimiz karşısında Ford’un bir yüzü olarak konumlanıyor. Türkiye’de bayi ilişkilerimiz uzun yıllara dayanıyor. Keleşler Ford’un yönetiminde genç kuşağın yer alması, hızla değişen müşteri taleplerine kısa sürede yanıt verebilmek ve ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamak açısından çok değerli. Bu bakış açısıyla; inovatif ve kaliteli bir anlayışla hizmet sunması müşterilerimizin de takdirini kazanıyor.