Yarını yakın kılan Ford teknolojileri

Ford’un bir asır boyunca ürettiği her otomobil, zamanın ruhunu temsil etti, insanlığı mesafelerden özgür kıldı. Şimdi ise Ford amblemini taşıyan otomobiller bizimle konuşuyor, gerektiğinde karar veriyor, uyguluyor. İnsanla makinenin birlikteliği yepyeni bir boyuta geçerken, Ford teknolojilerine daha yakından bakmak, ilişkimizdeki bu yeni dönemi daha iyi anlamak istedik.

Daha güvenli, daha performanslı, daha çevreci, daha konforlu… Bu sözcüklerin hiç biri Ford için tanıtım spotlarıyla sınırlı kalmadı. Çünkü bir asrın birikimi üzerine inşa edilen vizyon tam da bu sözcüklerle değer kazandı. Ford teknolojileri her yeni modelle birlikte kendi sınırlarını aştı ve otomobil artık yalnızca bir tutku olmaktan öte zekânın gücüyle yeniden tanımlandı. İşte zekânın metale can verdiği Ford teknolojileri…

GÜVENLİK TEKNOLOJİLERİ
Ford modellerinin tasarımdan asfalta uzanan üretim yolculuklarında öncelik hep güvenlikte. Bu nedenle ilk andan lastikler asfalta değinceye kadar her aşama titiz ve üst düzey bir güvenlik yaklaşımıyla test ediliyor. Güvenliği garanti altına alan bir diğer test ise bağımsız kuruluş EuroNCAP tarafından gerçekleştiriliyor. Avrupa’nın, araç güvenliği konusundaki en büyük otoritesi olarak bilinen Euro NCAP testlerinde Ford modelleri beş yıldızlı karneye sahip. Son olarak Yeni Focus, bağımsız çarpışma testi kurumu EuroNCAP tarafından daha da zorlaştırılan güncel test kriterleri uygulanarak yapılan testlerde üstün bir performans sergiledi. Yeni test kriterleriyle gerçekleştirilen çarpışma testinde Ford Focus, en yüksek derecelendirmeyi hak eden ilk araçlardan biri oldu. Yeni Ford Focus, gelişmiş gövde yapısı ve ultra yüksek dayanımlı malzemeler tarafından desteklenen gövdesi sayesinde yandan çarpışma testlerinde maksimum puan elde etti.

Sağlam ve darbe emici gövde
Ford modellerinde sunulan Akıllı Koruma Sistemi (IPS), sürücü ve yolcuları korumayı hedefleyen birçok güvenlik sistemi arasındaki koordinasyonu sağlıyor. Gerilme direnci yüksek çelikle geliştirilen sağlam ve darbe emici gövdenin yanı sıra, araçlarda yolcuları her açıdan koruyan bir dizi hava yastığı bulunuyor.

Ford Co-Pilot360™: Güvenlikte yepyeni bir seviye
Daha önce bir Ford modelinde bir arada sunulmamış çok sayıda gelişmiş özellikler sunan yeni Ford Focus’un sahip olduğu ileri teknolojiler, konforlu ve güvenli bir sürüş deneyimini garanti ediyor. Yeni Focus ile Ford’da ilk kez sunulan Ford Co-Pilot360™ Sürüş Destek teknolojileri, sürüş deneyimini daha konforlu ve daha güvenli hale getiriyor. Dur & Kalk fonksiyonu ile geliştirilmiş, Trafik Levhası Tanıma Sistemi ve Şerit Hizalama özellikleri içeren Adaptif Hız Kontrol Sistemi, otomobilin önündeki araçlarla güvenli sürüş mesafesinin korumasını da sağlayarak güvenli sürüşü destekliyor. Sistem, sürücülerin üzerindeki baskıyı ve stresi azaltarak dikkatlerini yola odaklamalarını ve direksiyonda daha rahat etmelerini sağlıyor. Yeni Dur & Kalk özelliği, sıkışık trafikte aracın tamamıyla durdurulmasını ve durma süresi 3 saniyeden az ise aracın otomatik olarak hareket ettirilmesini sağlıyor. Durma süresinin 3 saniyeden uzun olduğu durumlarda ise sürücü direksiyondaki devreye alma tuşuna veya hafifçe gaz pedalına basarak otomobili hareket ettirebiliyor. Şerit Hizalama teknolojisi ise yol işaretlerini takip ediyor ve aracın şeritler arasında kalmasına yardımcı olmak için direksiyonu gerekli şekilde kontrol ediyor. En fazla 200 km/h hıza kadar sürücüleri desteklemek için tasarlanan teknoloji, sistemin gerektirdiği aralıklarda sürücüden direksiyon tepkisi almadığında görsel ve sesli uyarıda da bulunuyor.

Hareket halindeyken bağlantı devam ediyor
Sistem, kullanıcıların yaşamlarına kesintisiz entegre olmasına yardım eden gelişmiş konfor detayları ve teknolojileri sunuyor. Sürücülerin hareket halindeyken bağlantıda kalmasına yardımcı olmak ve kablo kalabalığını engellemek için orta konsolda konumlanan yeni bir Kablosuz Şarj Bölmesi, kullanıcıların uyumlu akıllı telefonlarını kolayca şarj etmelerini sağlıyor. Bölme, şarj işlemini başlatmak için uyumlu cihazları otomatik olarak algılıyor. Cihazlar, kablosuz şarj kullanılırken aynı zamanda Bluetooth üzerinden Ford’un SYNC 8’’ Renkli Dokunmatik ekranlı iletişim ve eğlence sistemine bağlanabiliyor. Yeni B&O ses sistemi, kullanıcıların, akıllı telefon cihazları aracılığıyla çalınan müzikleri en iyi şekilde dinlemesine yardımcı oluyor.

Park etmek hiç bu kadar kolay olmamıştı
Park etmeyi kolaylaştıran Aktif Park Asistanı, bir düğmeye basılarak devreye alınıyor ve böylece sürücünün park etmek için gerekli olan tüm manevralarla, vites geçişi ve gaz-fren pedalları kontrollerini de yaparak paralel ve dikey park edebilmesi sağlanıyor. Sistem uygun park yerlerini belirliyor ve sürücüye, sadece orta konsoldaki bir düğmeyi basılı tutarak aracı hareket ettirmek kalıyor. Bu teknoloji, Paralel Park Çıkış Yardımını kullanarak sürücünün paralel park alanlarından çıkmasına da yardımcı oluyor.

Beş yıldızlı güvenlik sunan teknolojiler
Yeni Ford Focus’ta yüzde 40 oranında artırılmış ön çarpışma dayanımı ile desteklenen yeni C2 platformu üzerinde geliştirilen ve sürüş destek teknolojileri ile zenginleştirilen yeni tasarım, beş yıldızlı güvenlik sunuyor.
Ford’un Dinamik LED Ön Far Sistemi, geniş aydınlatma alanı sunan viraj aydınlatması ile ilk defa aydınlatma alanını viraja veya kavşağa gelmeden yol koşullarına göre uyarlayarak maksimum görüş yaratıyor. Sistem, 65 metreye kadar şerit işaretlerini takip etmek için ön kameradan yararlanarak farlardan yayılan ışığın köşeye doğru açılmasını ve görüşün geliştirilmesini sağlıyor. Ford patentli, yol işareti okuma kabiliyetine sahip sistem, sürüş yönünde oluşabilecek tehlikeleri daha iyi aydınlatıyor. Ön far huzme açısını ve yoğunluğunu sürüş ortamına uyacak şekilde ayarlayan aydınlatma teknolojileri, yolculuklarda diğer sürücülerin gözünün kamaşmasını engelleyen ve kullanıcıların gece yolculuklarında yolun daha fazlasını görmelerine yardımcı olan Yansıma Önleme özelliği sunan gelişmiş Dinamik LED farlarla destekleniyor.

Çarpışma olasılığında otomatik fren
Ford’un iyileştirilen Yaya ve Bisiklet Algılama Özellikli Çarpışma Önleme Yardımcısı yolda veya ileride yolun yanında bulunan veya aracın yoluna çıkabilecek kişileri algılayabiliyor. Çarpışma olasılığı algılanırsa ve sürücü uyarılara yanıt vermezse otomatik olarak fren yapan sistem artık bisikletleri de tespit edebiliyor. Sistem ön farların ışığını kullanarak gece yolculuklarında da çalışıyor.

Acil Durum Manevra Destek Sistemi
Sürücülerin, kazalardan ve dikkatlerini dağıtan durumlardan kaçınmasına yardım etmek için tasarlanan diğer bir sürücü destek teknolojisi de Acil Durum Manevra Destek Sistemi. Sistem, ileride duran veya daha yavaş hareket eden araçları tespit etmek için radar ve kamera kullanıyor. Sistem, çarpışmanın an meselesi olduğunu algıladığında, aracın çevresinden manevra yapabilmesi için manevrayı kolaylaştırmak adına sürücüye yardımcı oluyor. Geniş açılı geri görüş kamerası, park edilen yerden geri geri çıkarken daha iyi görüş için aracın arkasında yaklaşık 180 derecelik açıyla geniş görüş alanı sunuyor.