Güneşle dost kalın

YAZIN SICAK YÜZÜNÜ HEPİMİZ ÇOK SEVİYORUZ. GÜNEŞİN HAYATI VAR EDEN PARLAK IŞIĞININ ALTINDA HEM RUHUMUZ HEM VÜCUDUMUZ BESLENİYOR. AMA SİZ SİZ OLUN O PARLAK IŞIĞIN ALTINDA ÇOK DA FAZLA KALMAYIN. ÇÜNKÜ GÜNEŞ DOSTUMUZ
OLDUĞU KADAR DÜŞMANIMIZ DA.

Güneşin niçin hem yararlı hem de zararlı dünyaya gelen ışınların türlerini bilmekte fayda var. Güneş ışınları uzun (infrared) ve kısa dalgalardan (UV-A, UV-B ve UV-C) oluşur. UV-A ışınının dalga boyu 320-380 nanometredir (nm) ve derinin derin tabakalarına kadar ulaşır ve yayılır. UV-B ışının dalga boyu ise 290-320 nm’dir ve derinin üst tabakasını etkiler. Dolayısıyla güneş altında geçirdiğimiz süre maruz kaldığımız ışın miktarını da artırıyor. Bu süreye bağlı olarak deride zaman içerisinde incelme, elastikiyetin bozulması (kırışıklık), kuruluk, pigmentasyon değişikliği, kılcal damarların belirginleşmesi, fotoyaşlanma başlıyor ve deri kanseri riski artıyor.
Bu nedenle güneş ışınlarından koruyan ürünler UV-A ve UV-B gibi filtreleri içeriyor. Güneşin olumsuz etkilerinden uzak durmak için ışınların dünyaya daha dik ve yoğun geldiği yaz aylarında ve özellikle öğle saatlerinde güneşten kaçınmak gerekiyor. Yine ciltleri daha hassas olan çocuk ve yaşlıların çok daha Fazla dikkat etmesi şart. Peki, güneşle dost kalabilmek için en çok dikkat edilmesi gerekenler neler?

  • Güneş ışınlarının en şiddetli olduğu öğlen saatlerinde (11.00 ile 15.00 arasında) güneşe çıkmamaya özen gösterin.
  • Şemsiye, şapka ve açık renk giysiler tercih edin. Güneşten koruyan ürünleri bilinçli kullanın.
  • Erişkinler deri tiplerine göre farklı koruyan ürünler kullanabilirler ancak çocuklarda deri tipine bakılmaksızın yüksek faktörlü ürünler kullanılmalıdır.
  • Güneşten koruyan ürünleri, güneşe çıkmadan yarım saat önce deriye uygulayın.
  • Yüz, omuz, ense ve boyun gibi daha yoğun olarak güneş ışınlarından etkilenen bölgeleri sürekli güneşten koruyan ürünler kullanın.