Ford takviminin ilk yaprağı: Ford T Model

Faytonlardan otomobillere evrilen bir dönemin ilk temsilcilerinden biriydi Ford’un T modeli. Henry Ford, bu özel modelle öyle bir sayfa açtı ki, otomobil tarihi hâlâ bu sayfanın üzerinden devam ediyor gelişimini anlatmaya…

Bundan yüz yılı aşkın bir süre önce Henry Ford’un otomobil dünyasında yarattığı bir devrim olarak ortaya çıktı Ford T. Üretim felsefesi bugün hâlâ iktisat fakültelerinde derslere konu olan bu model, o zamanlarda yalnızca zenginlere özgü bir lüksü daha geniş kitlelerle buluşturmayı başarmış, hatta bazı romanlarda “Yeni Çağın Başlangıcı” ifadesiyle kendine yer bulmuştu. Bugünkü modern otomobillerin tümünün ruhunda Ford’un T modelinden bir yansıma bulunuyor. Zira Ford T, seri üretilen ilk otomobildi ve böylece otomobillerin daha hızlı ve daha uygun maliyetlerle üretilmesini mümkün kıldı.

15 milyonluk satış rakamıyla otomobil tarihinin efsanesi

Henry Ford’un yalnızca üretimde değil, tüm iş akışlarında başlattığı yeni akım, Ford T’nin çok kısa süre içerisinde milyonları aşan satış rakamlarına ulaşmasını sağladı. Çok sayıda teknik elemandan oluşan ekiplerin, sistemli seri üretimi sayesinde ilk kez 845 dolardan satışa sunulan T modeli, 545 kilogramlık ağırlığında dört silindir ve 20 beygirlik motor gücü barındırıyordu. Saatte ortalama 60 kilometre hıza ulaşabilen T modeli, geniş halk kitleleri tarafından çok sevildi. ‹lk gazete ilanlarında özgürlüğü vadediyordu T modeli. Önce ailelerle başlayan bu özgürlük anlayışı, sonraları kadınlara direksiyon başında keyifli yolculukların kapısını açtı. Sonrasında ise otomobilin satışları artıp, ünü sınırları aştıkça “İlk Evrensel Otomobil” sloganı görülmeye başlandı ilanlarda. Yaklaşık 20 yıl üretim bandında kalan Ford T, kendi kültürünü oluşturmuş, otomobilin lüksten öte herkesin ulaşabileceği bir zevk olduğunu kanıtlamıştı. O günün gelişmiş teknolojisini uygun fiyatlarla ve kolay kullanım özelliğiyle insanlara sunan Ford, kurumsal geleceği için de bir milat yaratmıştı.

Günümüzün modern otomobilleri Ford T’nin açtığı yoldan ilerliyor

Ford T’nin otomobil severler tarafından hâlâ sevgiyle anılmasının arkasında yatan nedenlerden biri, o günden bugüne taşınan bazı üretim tekniklerinin zaman içinde doğal olarak değişim göstermiş olsa da, kaynağını hâlâ 100 yıl öncesinden almasıdır. Pratik ve basit tasarımı, kolayca tamir edilebilmesi, seri üretim sayesinde kalitede standardizasyonun sağlanması gibi avantajlar Ford T’yi tarihin tozlu sayfaları arasından çıkarıp, her daim hatırlanan güzel bir anı haline getirdi. T modelinin sokaklarda görülmeye başlandığı dönemdeki yol koşulları dikkate alındığında, yalnızca pratik ve kolay kullanılan bir otomobil olması yeterli değildi. Bu nedenle Ford T zor şartlarda bile sağlamlığını koruyor, yolcularını yarı yolda bırakmıyordu. Aradan geçen onca yıldan ve otomobil üretiminde kat edilen mesafeden sonra hatırlamak gerekir ki, şu an kullandığınız otomobilin genlerinde hâlâ Ford T’nin efsanevi tarihinden bir parça var.