92 yıllık teknoloji harikası; Ford Model A

1928 yılında yollara çıkan Ford Model a, bir önceki versiyonunda olduğu gibi yine otomobil severleri kendine hayran bırakmış, adına şarkılar bestelenmişti. model t’nin başarısını birkaç adım öteye taşıyan bu yaşlı delikanlı, 92 yıl sonra bile Ford tutkunlarının kalbinde hâlâ özel bir yere sahip.

Henry Ford’un otomobil dünyasına getirdiği yenilikçi ve çağ açan dokunuşunu geçtiğimiz sayımızda “Ford takviminin ilk yaprağı; Model T” başlığıyla hatırlamıştık. Gerçekten de Model T Kuzey Amerika’dan Avrupa’ya kadar kitleleri otomobille tanıştıran bir simgeydi. Bu kez de Ford takviminin ikinci ve çok özel bir yaprağı olan Model A’yı tanıyoruz. Model T’nin misyonunu başarılı bir şekilde yerine getirmesinin ardından dönemin gelişen teknolojisini ve yeniliklerini otomobillerine yansıtmak isteyen Ford, 1928 yılından itibaren Model A’yı üretim hattına almış ve duyurusunun yapıldığı ilk günlerde 400 bin gibi rekor bir siparişe imza atmıştı.

Henry Ford’un Lizzie’den yarattığı leydi

Model T insanlara yalnızca otomobil tutkusunu aşılamakla kalmamış, aynı zamanda güven duygusuna sağlam bir temel oluşturmuştu. Böyle bir ortamda Model A’yı piyasaya süren Ford, söz konusu güven duygusunun yanına eklediği birçok yeni özellikle insanları daha keyifli ve rahat sürüşle de tanıştırmış oldu. Ford Model A, 1920’lerin sonunda ve 1930’ların başında Amerika’nın en çok reklamı yapılan ve en çok satan modellerden biri olma başarısını gösterdi. 1928’de yerini aldığı Model T ile karşılaştırıldığında, ondan daha sportif ve daha çekiciydi; üstelik daha rahat bir sürüş yapısına sahipti. Binlerce insan 2 Aralık 1927’de, **”Henry’nin Lizzie’den yarattığı leydi”yi görmek için teşhir salonlarına akın ettiler.

Üstün teknolojilerle konvansiyonel bir otomobil

Model A’nın motoru, donanımı ve görünüşü dönemin ruhunu taşıyan dikkat çekici bir çizgiyi yansıtıyordu. Model A, konvansiyonel debriyaj ve fren pedallarıyla standart sürücü kumandalarını ilk kullanan Ford’du. Dört silindirli araç 40 beygir gücündeydi. Araç, arka bagaj bölmesi, spot ışık ve yanlara yerleştirilen yedek tekerler gibi bazısı Ford tarafından, bazısı kullanıcı tarafından eklenebilen seçeneklere sahipti. Ayrıca Model T’nin sahip olmadığı üç vitese, kayıcı dişli vites kutusuna, dört teker fren sistemine ve hidrolik darbe emicilerine sahipti. Model A aynı zamanda ön camlarında kırılmaz cam kullanan (güvenli cam) ilk araçtı. Ford’un bir asrı geçen otomobil dehasının önemli bir kilometre taşı olan Model A, otomotiv teknolojisinin birkaç adım ileriye taşınmasında da önemli rol oynadı.

**Henry’s Made a Lady out of Lizzie 1928’de Model A için Walter O’Keefe’s tarafından yapılan şarkı. Lizze, Model T için kullanılan isim “Tin Lizzie’yi temsil ediyor. Model A ise Henry Ford’un Lizzie’den yarattığı yeni leydiyi… Şarkıyı aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=UOw-qEIH-7M