Yirminci yüzyılın tescilli efsanesi: Ford Thunderbird

Ford’un 1955 yılında pazara sunduğu efsane modeli Thunderbird (T-Bird), aradan geçen 66 yıla rağmen kendine has özellikleri ve otomotiv dünyasında yarattığı yeniliklerle hâlâ insanları heyecanlandırmaya devam ediyor.

Gelişen teknoloji hayatınızın bir parçası olacak araç seçimi konusunda size çok cömert seçenekler sunuyor. Öyle ki, artık sadece bir küçük özellik araç seçimi kararınızı doğrudan etkileyebiliyor. 21’inci yüzyılın bu geniş yelpazesi sizin başınızı döndüre dursun, 1950’lerde insanlar sadece farklı şirketlerin birbirine benzeyen modelleri arasında seçim yapmak durumundalardı. “Kompakt” terimi insanların hayatında değildi. 1953’lere kadar spor araba tanıtılmamıştı bile. Kişisel lüks araç ise sadece bir hayaldi. Ta ki 1955’te Ford, Thunderbird serisiyle bu hayali gerçekleştirene kadar.

1955 yılında ilk çıktığında T-Bird’ü rakiplerinden ayıran çok önemli özellikleri vardı: Göz alıcı tasarımı, sofistike inceliği ve sadece lüks araçlardan beklenen konforu. Bu iki kişilik üstü açılır araç, Ford’un geçmişle geleceği harmanlamasının bir ürünüydü. Geçmişin nostaljik izlerini taşıyor ama geleceğe hitap ediyordu. İlgi çekici bir konfor ve atletikliğe sahipti. Thunderbird’ün gövdesi diğer tüm Ford’lar gibi çeliktendi ve sadece V8 motor seçeneği ile geliyordu. T-Bird, spor araba olarak nitelendirilen bir pazarlama stratejisini değil, doğuştan gelen bir konforu temsil ediyordu ki, bu ona Amerikan pazarında piyasaya sürülüşüyle birlikte büyük bir ivme kazandırdı. Araç 1958’de dört koltuk kapasitesine ulaştı. Aynı yılda gerçekleştirilen 37,892 araç satışıyla Thunderbird daha önce elde edilmemiş bir başarı kazandı ve T-Bird, Motor Trend dergisinin “Yılın Otomobili” ödülüne layık görülen ilk kişisel araç oldu.

John F. Kennedy’nin en gözde otomobiliydi

1963’te yeniden dizayn edilen Thunderbird, daha pürüzsüz stili ile kendine has “kurşun” görünümü elde etti. Yeni motoru ona 300 beygirlik güç sağlıyordu ve 3 zamanlı otomatik vitese sahipti. Araç 1961 Indianapolis 500 yarışında güvenlik aracı olarak kullanıldı. Dahası araç o zamanki Birleşik Devletler Başkanı John F. Kennedy tarafından geçit törenlerinde kullanıldı. Zamanının en popüler aracı unvanına sahipti. 1964’te Ford Mustang’in tanıtılması Thunderbird için market pozisyonunda bir dizi zorluk teşkil etti. Zira Mustang’de Thunderbird gibi üstü açılır-kapanırdı ve daha ucuzdu. İki araç arasındaki bu çakışmayı engellemek adına Ford Thunderbird’ü bir üst sınıfa taşıdı ve 1967 yılında Thunderbird Lincoln ile uyumlu olarak artık daha lüks özellikler barındırıyordu. Ve artık daha büyük bir araç haline gelmişti.

 1980’lerden sonra ise T-Bird iki kapılı bir Sedan görünümü almıştı. 9’uncu nesille birlikte daha aerodinamik bir yapı alan Thunderbird, 1989 yılından itibaren 10’uncu nesile ulaşmasıyla yeniden tasarlandı. Daha sonraki yıllarda Ford’un Thunderbird’e olan yatırımı azaltmasıyla T-Bird uzunca bir süre küçük değişikliklerle varlığını sürdürdü. 2002 yılında ise Thunderbird “Retro-futuristik” stili ile geri döndü. İlk nesilden izler taşıyan bu son seri teknolojiyi de arkasına almıştı.

2005 yılında Birleşik Devletler Posta Servisi “50’lerin Spor Arabaları” adlı bir pul serisi bastı ve 1955 Thunderbird’lerini 20’nci yüzyılın en önemli 5 arabasından biri olarak ilan etti. Üretilen ilk Thunderbird 2009 yılında bir müzayedede 660 bin dolardan satıldı. Ford, 2005 yılında Thunderbird’ün üretimini sonlandırsa da, o hem otomotiv dünyasında çığır açan bir araç, hem de tutkunlarının gözbebeği olmayı nesillerce sürdürecek.