Otomobilinize kulak verin

Otomobilinizle kurduğunuz özel bağın uzun yıllar kopmaması için ona hak ettiği ilgiyi göstermelisiniz. Üstelik bunu yapmak için birkaç önemli noktaya dikkat etmeniz yeterli.

Hayatımızı kolaylaştıran, keyif veren ve çoğu zaman bir tutku haline gelen otomobillerimiz canlı bir organizmadan farksızdır. Metalin, camın, plastiğin ve çeşitli kimyasalların birbirleriyle uyumundan hayat bulan bu organizmalar tıpkı canlılar gibi sağlıklı veya sağlıksız olabilir. Sağlıklı bir otomobil her şeyden önce maksimum can güvenliği sağlar ve size sevdiklerinizle birlikte keyifli yolculuklar yaşatır. Sağlıksız bir otomobille kat edeceğiniz her kilometre ise sizin ve karşınızdakinin can güvenliğini tehlikeye atar.

Unutmamalıyız ki, trafikteki kurallar kadar aracınızın durumu da güvenliğe en üst seviyede etki eder. Peki, otomobilimizi hem zinde tutup, hem de ömrünü uzatmanın yolu nedir? En basit yanıt periyodik bakımlarının üreticinin öngördüğü zaman aralıklarında ve kesinlikle yetkili servislerde yaptırılmasıdır. Bu sayede tatsız sürprizler sizden uzak kalır. Ancak aracın ömrünü uzatma konusunda sürücülerin de üzerine düşen bir takım görevler var. Yazımızın başında belirttik; onlar da canlı bir organizma gibi işlev görür, her parçanın mutlaka bir görevi vardır. Olası bir sorun hemen giderilmezse, sonrasında daha büyük sorunlara yol açabilir.

Otomobiliniz sizinle konuşuyor

Aracınızla daha uzun yıllar birlikte olmak istiyorsanız her şeyden önce onunla iyi bir iletişim halinde olmalısınız. Görsel, işitsel ve dokunsal iletişim sayesinde otomobiliniz sizinle konuşur. Bunun için motorun sesini dinlemeli, kaportadaki hasarları gözlemlemeli veya direksiyondaki sıra dışı titreşimleri hissetmelisiniz. Ford’un üstün teknolojisi araçta meydana gelebilecek birçok sorunu artık eş zamanlı olarak sürücüsüne bildiriyor. Ama riski sıfırlamak için siz de bu sürece dâhil olmalı ve size sıra dışı gelen bir durumda mutlaka Keleşler Otomotiv’in uzman servis ekibine başvurmalısınız.

Sürüş keyfini uzatmak hiç zor değil

Otomobiller sürekli olarak güneşin, yağmurun veya öndeki araçtan sıçrayan küçük taş parçalarının yıpratıcı etkilerine maruz kalır. Bu etkiler otomobilinizin dış yüzeyinde yani kaportasında yüzeysel yaralara neden olur. Eğer zamanında müdahale edilmezse paslanmaya veya boya kalkmalarına kadar uzanan sorunlar ortaya çıkabilir. Kimi zaman paslanma etkisi dışarıdan görülemeyecek şekilde devam edebilir.

Bu nedenle otomobilinizin kaportasını sık sık kontrol etmeli, gereken durumlarda mutlaka uzman yardımı almalısınız. Aracınızın üzerinde biriken tozlar ve çeşitli kalıntılar da boyanın yıpranmasına yol açar. Hem aracınızın ikinci el değerinin düşmemesi hem de boyanın uzun ömrü için uygun kimyasallarla periyodik olarak aracınızı yıkatmalı ve profesyonel cila hizmeti almalısınız. Ayrıca özellikle uzun yolculuklara çıkmadan önce taş parçalarının etkilerini azaltmak için araç koruma sistemleriyle önlem alabilirsiniz.

Otomobilinizin kalbi motordur. Uzun ömürlü kullanım için motorunuzun durumu belirleyicidir. Motor bakımı için ilk kural ise elbette Ford’un belirlediği bakım aralıklarında yetkili servise giderek kontrolleri ve bakımı yaptırmaktır. Ancak teknik bilgi sahibi olmasanız dahi bir sürücü olarak bazı kontrolleri siz de yapabilirsiniz. Motor yağı bu bölümün ilk ve en önemli adımı. Motor yağının her zaman belirlenen seviye olması gereklidir. Aksi takdirde çok büyük arızalarla karşılaşılabilir, motorun kullanım ömrü önemli ölçüde azalır. Motor yağı seviyesi düştüğünde aracınız sizi ikaz lambasıyla uyaracaktır. Ancak her durumda iki haftada bir motor yağının seviyesini kontrol etmeli, gerektiğinde aracınıza uygun motor yağıyla takviye yapmalısınız. Aracınızın güç ünitesini uzun yıllar sorunsuz kullanabilmek için bir diğer püf noktası ise kısa mesafeli sürüşten kaçınmaktır. Çünkü böyle durumlarda motor çalışma ısısına ulaşamaz ve aşınma artar. Yine ilk çalıştırmada gaz pedalına çok yüklenmemek ve ilk birkaç kilometre yüksek devir yapmamak gerekir.

 Çok fazla teknik bilgisi olmayanlar dahi genellikle “triger kayışı”nı duymuştur. Bu parça gerçekten de motorun en önemli bileşenlerinden biridir ve zarar gördüğünde geri dönüşü olmayan sorunlar ortaya çıkabilir. Motordaki bir takım önemli sistemleri birbirine bağlayan ve hareketi iletme görevini yerine getiren triger kayışı, çok yüksek gerilme seviyelerine dayanabilir. Triger kayışının değiştirilme periyodu asla gözden kaçırılmamalı ve kesinlikle orijinal ürün kullanılmalıdır. Triger kayışı zarar gördüğünde motoru derhal durdurmalı ve hemen yetkili servisi aramalısınız. Bu konuda Keleşler Servis’ten daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Şanzıman sistemi de Ford’unuzu uzun yıllar keyifle kullanmak için dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli bileşendir. Otomatik vitesli bir araç kullanıyorsanız dahi bazı püf noktalarını göz ardı etmemelisiniz. Hem manuel, hem de otomatik vitesli araçlarda uzun ömürlü kullanım için gereksiz ani hızlanmalardan kaçınmalısınız. Otomobilinizi kullanırken sakin bir sürüş şekli benimsemeniz, motor ve şanzıman üzerindeki baskıyı dengeleyecektir. Vites değiştirirken debriyaja tam basmalı ve vites değiştirme hareketini yumuşak bir şekilde yapmalısınız. Debriyaja sürekli basmak debriyaj balatasının daha hızlı aşınmasına dolayısıyla otomobilinizin zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden vites değiştirdikten sonra ayağınızı debriyajın üzerinden tamamen çekmelisiniz. Güvenli takip mesafesini korumak da hem güvenliğiniz hem de aracınız için dikkat etmeniz gereken bir diğer husustur. Örneğin yeşil yandı, hızlı bir ivmeyle kalkış yaptınız, bir sonraki kırmızı ışığa iyice yaklaştığınızda sertçe frene bastınız.

Eğer trafikte bunu sürekli tekrarlıyorsanız hem frenleri hem de tüm motor aksamını zorluyorsunuz demektir. Dolayısıyla sakin ve güvenli bir sürüş tekniğini benimsemek sizin ve otomobiliniz için en sağlıklı tercihtir.

Artık birçok otomobilde, otomobili sürekli kontrol eden dijital sistemler bulunuyor. Bu sistemler bir beyin aracılığıyla yönetiliyor. Periyodik bakımlar esnasında aracınızın beynine uygun bir güncelleme mevcutsa, bunu yaptırmayı ihmal etmeyin. Zira bu sayede yakıt verimliliğinden, performansa kadar birçok geliştirme kolaylıkla yapılabiliyor. Ford’unuzun güvenle, keyifle yıllar boyunca size yoldaşlık yapması için uygulamanız gereken bazı önemli noktaları paylaşmaya çalıştık. Tüm konular hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Keleşler Servis’i ziyaret edebilirsiniz. Unutmayın; hem güvenli hem de uzun ömürlü bir sürüş için en doğru bilgiye ve yardıma sadece yetkili servislerden ulaşabilirsiniz.