“Senin Ford Cortina’n olmak, hiç paslanmamak istiyorum”

Ünlü İngiliz Indie Rock müzik grubu Arctic Monkeys’in “I wanna Be Yours” şarkısındaki bu dize, bir dönemi kasıp kavuran Ford Cortina efsanesini muhtemelen en iyi betimleyen sözlere sahip.  Adını 1956 Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapan İtalyan kayak merkezi Cortina d’Ampezzo’dan alan Ford Cortina, 21 Eylül 1962 günü, 59 yıl önce, araba endüstrisine çağ atlatmak üzere ilk yolculuğuna çıktı.

Yüksek sürüş keyfi, düşük yakıt tüketimi

573 Sterlin’lik maliyeti ve sıradışı görüntüsüyle; ferah, güvenilir ve ekonomik bir araç isteyen sürücüler için birebirdi. Cortina piyasaya çıkar çıkmaz “en çok satan araç” ünvanına sahip oldu ve bu ünvanını uzunca bir süre elden bırakmadı. Cortina, İngiltere marketinde öylesine başarılı ve  farklıydı ki, “Cortina Sınıfı” adında bir araç sınıfının doğmasını sağladı.  1968 yılında Escort ve Cortina’nın başarıları sayesinde, Ford İngiltere’de market liderliğine erişti ve bunu 40 yıl üst üste korudu. Üretimde kaldığı 20 yıl boyunca, dört farklı Cortina modeli piyasaya sürüldü ve her biri dünya çapında 1 milyondan fazla sattı. Halbuki Ford yöneticileri onun yılda 100 bin adet satacağını düşünüyordu.

Cortina: İlk Filo aracı

1960’lı ve 1970’li yıllarda yeni araçlara olan talep giderek artarken, şirket araçlarıyla ilgilenen yöneticiler çok fazla baskıyla karşı karşıyaydılar. Her görevin üstesinden gelebilecek aynı zamanda onu süren yöneticilerin statüsüne denk bir araç satın almalıydılar. Cortina bu ihtiyaçları gidermek için idealdi. Rakiplerine kıyasla daha hafifti, daha fazla bagaj kapasitesine sahipti ve inanılmaz derecede tasarrufluydu.

Motorsporlarında Cortina

İlk çıktığınnda Cortina yarışların altını üstüne getirdi. Formula 1 Dünya Şampiyonu Jim Clark British Saloon Car Championship’i kazanmak için bir Lotus-Cortina kullandı. Bir Cortina GTS ise dünyanın en iddialı rallilerinden biri olan Doğu Afrika Safarisi’ni aynı yıl domine etti.

Zamanın ruhu

Cortina, 1970’lerin farklı müzik ve modasının yanında zamanın ruhuna etki etmiş bir klasik. Öyle ki, 1962-1975 yılları arasında çekilmiş  bir film veya şovda onu görmemek çok zor. Bu yapımlar arasında “Milyonluk Beyin (Billion Dollar Brain)”  filmi de vardı ve Cortina gerçekte ehliyeti olmayan Michael Caine tarafından sürülüyordu. Bunlara ilaveten Cortina “Alçaklar (Get Carter)” filminde de yer almıştı. Cortina TV dizilerinde de sıklıkça kullanıldı. Bunlar arasında “Bless This House”  ve “The Sweeney”de vardı. Cortina yakın zamanda da BBC dizisi “Marsta Hayat (Life on Mars)”ta da başrol oynadı.