GÜNDEM

Avrupa’da ve Türkiye’de Ford

Ford’un küresel başarısında Avrupa organizasyonunun büyük payı var. Türkiye, üretim ve Ar-ge faaliyetleriyle organizasyon içerisinde son derece özel bir konuma sahip. 61 yıl önce Ford Otosan’la hayata geçen güçlü işbirliği aynı zamanda ülkemizde otomotiv sektörünün gelişimiyle paralellik gösteriyor.

Merkezi Almanya’nın Köln şehrinde bulunan Ford Avrupa; üretim, satış, servis ve Ar-Ge faaliyetleriyle Avrupa’da 50 ayrı noktada konumlanıyor. Ford Avrupa, kendi tesislerinde ve bağlı şirketlerde yaklaşık 45 bin kişiyi istihdam ederken, bu sayıya ortak girişimler eklendiğinde toplam istihdam 58 bin kişiye ulaşıyor. 2019 yılında Ford Avrupa’nın kendi tesislerinde üretilen araç sayısı yaklaşık 990 bin adet olurken, bu rakama ortak girişimlerde yapılan üretim de eklendiğinde toplam araç üretimi yaklaşık 1 milyon 350 bin adet civarında gerçekleşti. 12 bölgede kendi üretim tesisleriyle, aralarında Ford Otosan ile Türkiye’nin de yer aldığı altı noktada ise ortak girişimlerle üretim gerçekleştiren Ford Avrupa, toplamda 18 üretim merkezine sahip.

Türk otomotiv sektörünün lokomotifi

Ford, Otosan ile ülkemizde 61 yılı geride bırakan başarılı bir ortaklık sürdürüyor. 1959’da kurulan Ford Otosan, 2019 yılı sonu itibariyle 455 bin ticari araç ve 70 bin adet motor ve 140 bin adet aktarma organı üretim kapasitesi sayesinde Ford Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim merkezi konumunda. Kocaeli ve Eskişehir Fabrikaları, Ford fabrikaları arasındaki değerlendirmelerde de Ford’un “En İyi Araç Üretim Merkezleri” arasında gösteriliyor.

2004 yılından bu yana, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk 3 şirketi arasında yer alan Ford Otosan, son 9 yıldır otomotiv sektörü ihracat şampiyonu ve son 5 yıldır Türkiye ihracat şampiyonu olma başarısını gösteriyor. Şirket ayrıca 2019 yılında da 5 kıtada 96 ülkeye yaptığı 5,9 milyar dolar tutarındaki araç ve parça ihracatı ile Türkiye ihracat şampiyonu oldu. Kocaeli’deki Gölcük ve Yeniköy Fabrikaları, Eskişehir’deki Eskişehir Fabrikası, İstanbul’daki Sancaktepe Ar-Ge Merkezi ve Yedek Parça Deposu ile 3 ana merkezde faaliyet gösteren Ford Otosan, 11.000’e yakın kişiye istihdam sağlıyor. Ford’un Transit, Ford Tourneo Custom – Transit Custom, Ford Tourneo Courier –  Transit Courier modelleri ve ağır ticari segmentteki güçlü oyuncusu Ford F-Max yalnızca ülkemizde üretiliyor ve tüm dünyaya ihraç ediliyor.

En büyük Ar-Ge organizasyonu

Ford’un Avrupa’daki toplam 5 Araştırma-Geliştirme Merkezinden biri de Türkiye’de bulunuyor. 1.389 Ar-Ge çalışanı ile mühendislik ihracatı gerçekleştiren Ford Otosan, Türk otomotiv sektörünün en büyük Ar-Ge organizasyonuna sahip. Ford’un ağır ticari araçlarının, ilgili dizel motorlarının ve motor sistemlerinin küresel mühendislik merkezi, Ford’un hafif ticari araç tasarım ve mühendisliğinin destek merkezi konumunda yer alıyor. 2019 yılında “Ar-Ge 250, Türkiye’nin En Çok Ar-Ge harcaması yapan şirketleri” araştırmasında “En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan Özel Şirket” seçilen Ford Otosan, motor, iç ve dış görsel tasarım dâhil, tüm bir aracı tasarlayabilen tek Türk otomotiv şirketi olma unvanına sahip.