Siz tatile hazırsınız, peki ya otomobiliniz?

Otomobilinizle çıkacağınız tatilin güvenli ve huzurlu bir şekilde devam etmesi için yaz bakımı ve kontrolü büyük önem taşıyor. Peki, otomobiliniz yaza hazır mı? Biz de tatil öncesi ne tür hazırlıklar yapmanız gerektiğini farklı yönleriyle ele aldık.  

Pek çok kişi gibi siz de Ford’unuza atlayıp sevdiklerinizle birlikte hayalini kurduğunuz tatil rotasını takip edecekseniz, yola çıkmadan önce bu yazıyı mutlaka okuyun. Çünkü siz nasıl yüksek faktörlü güneş kremine ihtiyaç duyacaksanız, otomobilinizin de yüksek faktörlü bir tatil öncesi bakıma ihtiyacı var. Yola çıktıktan sonra tatsız sürprizlerle karşılaşmamak, dahası güvenliği garanti altına almak için birkaç önemli noktayı hatırlamak gerekiyor. Öncelikle şunu unutmamakta fayda var; aracınızın periyodik bakımlarını tam zamanında ve eksiksiz bir şekilde yaptırsanız bile, aşırı sıcaklar, yol şartları, uzun mesafe gibi etkenler otomobilinize de yansıyacaktır. Tüm bu nedenlerle siz hazır olsanız bile otomobilinizin de hazır olduğundan emin olmak için mutlaka Keleşler Ford Servisi ziyaret edin.

Konforlu ve sağlıklı bir yolculuk için klimanızı mutlaka kontrol ettirin

Sıcaklığın iyice bunaltıcı hale geldiği yaz günlerinde otomobilimizde en çok kullandığımız donanımların başında klima geliyor. Ford’un yüksek teknolojisi sayesinde yeni nesil araçlarının tümünde bulunan klimalar artık sizi tanıyıp en sevdiğiniz ortamı otomatik olarak ayarlarken, gelişmiş sistemleriyle yolcu sağlığını en üst seviyede tutuyor. Ancak soğuk, ıslak ve zor yol koşullarından oluşan kış dönemi, klimanız üzerinde de bazı etkilere neden olabiliyor. Nemli ve soğuk kış günlerinden sonra sistemde oluşan bakteriler bizleri ve çocuklarımızı hasta edebilir. Bu nedenle yaza girmeden klima sistemlerinin temizlenerek bakterilerden arındırılması, soğutma seviyesinin ölçülmesi ve gerekli olduğu takdirde klima gazının tamamlanması gerekir. Klima gazı, klima kompresör yağı ve fanlar kontrol edilmelidir. Klima gazı kontrol edilmeli ve tamamlanmalıdır. Aracımızda soğutma performansını artıran polen filtresi değişimi de klima gazı kadar önemlidir. Tatile çıkmadan önce bu gereklilikleri yerine getirirseniz, tatil heyecanı, zevkli bir sürüşle ikiye katlanacaktır.

Motorunuzun sesine kulak verin

Söz konusu yaz dönemi olunca otomobilinizin kalbinde bulunan motorun da özel bir ilgiye ihtiyaç duyduğunu ekleyelim. Ford’un tüm modellerinde, her türlü hava ve yol koşulunda görevini en iyi şekilde yerine getirecek motorların kullanıldığını bilsek de, motor yağı gibi hayati önem taşıyan bileşenlerin kontrolü ve değişimi yapılmadığında tatsız sonuçlar ortaya çıkar. Motorlar yaz aylarında daha fazla ısınır, bu yüzden yağın kontrol edilmesi gerekir. Yağ değişim zamanı geldiğinde iş işten geçmiş olabilir, o yüzden sık sık yağın seviyesi ve durumu (yağın içinde bulunan partiküller) kontrol edilmelidir. Motorun sağlıklı çalışması ve uzun ömürlü olması için zamanı dolmuş ve yıpranmış motor yağı değişimi önemlidir. Ford aracınıza en uygun motor yağını Keleşler Ford Servisi’nde bulabilirsiniz. Motor yağı uzun yolculuklar öncesinde özellikle değerlendirilmesi gereken bir konudur.

Yolculuğunuz esnasında yere sağlam basın

Otomobiliniz ne kadar üstün teknolojinin bir ürünü olsa da yola sağlam basmadığı sürece güvenliğinizin risk altında olduğunu unutmayın. Güvenli bir sürüşün temelinde kurallara uyan, duyarlı bir sürücü, bakımları eksiksiz yapılmış bir otomobil ve o otomobili yolda tutan ideal lastikler yer alır. İlk iki maddeden herhangi bir şüphemiz olmadığına göre sıra bir diğer önemli etken olan lastiklere geldi. Tatil rotanız uzun veya kısa mesafeden oluşabilir. Sizi o mesafeye götürüp geri getirecek lastiklerin maksimum güvenlik standartlarına sahip olması çok önemlidir. Yaz aylarıyla birlikte lastiklerin basıncı kendiliğinden artabilir. Bu nedenle her hafta lastik basıncını kontrol etmek akılcı ve güvenli bir adım olacaktır. Ayrıca aracınızın yola, sizin de hayata tutunmanızı sağlayan lastiklerin ideal diş derinliğinin 3 mm olması gerekir. Bunlara ek olarak lastiklerin en yüksek yol tutuşu ve durma mesafesini sağlayan mevsimsel özellikleri dikkate alınmalıdır. Yaz lastikleri sıcak havalarda daha iyi tutunma sağladığından, içinde bulunduğumuz dönemde tercih edilmedir. Tatile çıkmadan önce güvenliğinizi ve konforunuzu garanti altına alacak birkaç maddeye değinmeye çalıştık. Ancak otomobilinizin durumuna göre yapılması gereken diğer belli başlı kontroller için Keleşler Ford Servisi’ne uğramanızda büyük yarar var.

Yükümlülüklerinizi yerine getirdiniz mi?

Bir yıldır beklediğiniz tatiliniz ve yolculuğunuz esnasında aracınızdan kaynaklanacak olumsuzluklar dışında başka ihtimalleri de göz ardı etmemek gerekiyor. Yola çıktınız ve bir süre sonra trafik kontrolüyle karşılaştınız. Eğer zorunlu trafik sigortası, motorlu taşıt vergisi gibi birtakım gereklilikleri yola çıkmadan önce halletmediyseniz, yolculuğunuzun bundan sonraki kısmının biraz tatsız geçebileceğini hatta aracınızın bağlanabileceğini söyleyebiliriz. Son yıllarda trafik kazalarını önlemek ve ihlallerin önüne geçmek için sürücüleri ilgilendiren birçok yeni değişiklik yapıldı. Örneğin zorunlu trafik sigortanız yoksa aracınızın yetkililer tarafından trafikten men edileceğini ve maddi yaptırımla karşılaşacağınızı unutmayın. Sigorta konusuna değinmişken aracınıza kasko yaptırmanın da büyük önem taşıdığına vurgu yapmalıyız. Aracınızın hasara uğraması, yanması, çalınması gibi durumlarda sigortalıya hasarının tanzimini sağlayan Kasko, poliçenin kapsamına göre çok çeşitli ve sıkıntı yaratan durumda da hizmet almanızı sağlar. Bu sayede yolculuğunuz esnasında bir sorunla karşılaşsanız bile en az stresle yolunuza devam edebilirsiniz. Kasko zorunlu bir sigorta türü olmasa da sizi ve aracınızı muhtemel olumsuzluklara karşı garanti altına alır.  Dergimizin bu sayısında yer verdiğimiz trafik sigortası ve kasko hakkındaki haberde konunun ayrıntılarına ulaşabilirsiniz.

“İyi bir sürücü” olmak

Buraya kadar değindiğimiz teknik ve mevzuatla ilgili gerekliliklerin yanı sıra çok önemli bir konuyu da hatırlamak gerekiyor; size… Sadece tatil zamanında değil, otomobilinizle yola çıktığınız her an asla unutmamalısınız ki insan faktörü trafikte yaşanan olumsuzlukların birincil sorumlusudur. Bu nedenle her şeyden önce kendinizi hazırlamalı, dikkatinizi ve güvenliğinizi her daim en üst seviyede gözetmelisiniz. Peki, bunu nasıl başaracaksınız?

Bir an önce tatile başlama isteğini, sadece tatile gidilince dinlenileceği düşüncesini bir kenara bırakıp, yolculuğunuza keyifli bir ruh haliyle başlayın. Beklenmeyen gecikmelerin ve ufak aksaklıkların moralinizi bozmasına izin vermeyin.

– Hedefe hemen ulaşma isteği sizi gereksiz bir strese sokabilir. Aslında yolun ve sürüşün kendisi de bir tatildir. Araç içinde ailenizle birlikte geçireceğiniz uzun sürenin tadını “dikkatinizi dağıtmadan” çıkarmaya çalışın. Yol boyunca birçok noktada ilginç şeyler görme, mola verme şansı var. Yol üzerinde geçen zamanı yol kültürü olarak değerlendirmek gerekiyor. Bir an önce bir yere varma isteğinin sizi kurallardan ve güvenlikten uzaklaştıracağını hatırlayın.  

– Rotanızı çok iyi bir şekilde belirleyin, güzergâh hakkında olabildiğince bilgi edinin. Artık akıllı telefonlarda bile bulunan navigasyon cihazlarından yine “dikkatinizi dağıtmadan” istifade edebilirsiniz.  Önemli olan iyi bir yol planı yapmak.

– Ülkemizdeki yaygın görüşe göre belirli bir süreyi direksiyon başında geçiren sürücüler kendilerini “usta şoför” olarak tanımlıyor. Oysa iyi bir sürücü olmanın yolu direksiyonda geçen süreyle değil, kurallara ne kadar uyduğunuzla ve sürüş koşullarını ne kadar iyi analiz edebildiğinizle ilgilidir. Gaza daha fazla basmak sizi iyi sürücüler grubuna değil, muhtemel risk grubuna sokar. En iyi sürücü varılacak yere en sağlıklı olarak götürendir.

-Yaz sıcakları sürücünün konsantrasyonunu ve görüşünü sınırlayan etkenlerin başında yer alır. Bu nedenle görüşünüzü kısıtlamayan bir güneş gözlüğüyle yola çıkmanız, birkaç adım sonrasındaki muhtemel riskleri tespit etmenize yardımcı olacaktır. Aracınızın içinin uygun ısıda olması, ağır yemeklerden kaçınmanız, yola çıkmadan önce yeteri kadar dinlenmeniz sizi ve sevdiklerinizi güvende kılacaktır. Ayrıca belirli aralıklarla vereceğiniz molalarla hem yolculuğu daha keyifli hale getirin, hem de kendinize dinlenmek için vakit ayırın.