Güvenli sollama için nelere dikkat etmeliyiz?
Hatalı sollama nedeniyle yapılan kaza haberlerini maalesef sıklıkla duyuyoruz ve istatistiklere göre kaza nedeni olarak ikinci sırada yer alıyor. Biz de blogumuzda “sollama yaparken nelere dikkat edilmeli” konusunu ele almak istedik; böylesi kazaların olmaması dileğiyle…
Yollarda kendi güvenliğiniz kadar başkalarının güvenliği de sizin sorumluluğunuzdadır. Bu bilinçle hareket etmek şarttır. Bir aracı sollamak da aslında riskli bir iştir ve öncelikle bunu bilmek gerek. Bu yüzden sollama yapmak çok dikkat gerektirir. Çünkü trafik kazalarında en fazla can kaybı hatalı sollama nedeniyle yaşanıyor.
Güvenli sollama nasıl olmalıdır?
Güvenli sollama manevrasının öncelikle doğru ve geçerli bir kararla başlaması gerektiğini vurgulayan Güvenli Sürüş Eğitmeni Özkan Başaran, güvenli sollamanın nasıl yapılması gerektiğini şöyle aktarıyor: “Önünüzdeki bir aracı geçmiş olmak ne kazandıracak ne kaybettirecek?” sorusunu kendinize sorduğunuzda gerçekten haklı sebepleriniz varsa ve bu manevrayı yaptığımızda problem yaşanmayacağına karar vermiş olsanız bile dikkat etmeniz gereken kurallar vardır. Öncelikle öndeki araçla doğru takip mesafeniz olmalı. Arkanızda, sizi sollamaya çalışan bir aracın olup olmadığına mutlaka emin olmalısınız. Sinyalinizi vermeli ve öndeki aracın sizi görmesini kısa farlarınızı yakarak sağlamalısınız. Aynalarınızı sollama yapmadan önce kontrol etmelisiniz. Özellikle ölü noktanızı omzunuzun üzerinden kontrol etmeli ve solunuzdan gelen bir aracın olup olmadığına bakmalısınız. Sollama yaptığınız yol bölümünde tehlike olmadığından (örneğin kayganlık) emin olmalısınız. Sonra sinyalinizi verip doğru vitesle yani hızlanmaya uygun vitesle, tabii yasal hız limitlerini aşmadan geçişe başlamalısınız. Ardından sağ sinyali verip arkadaki aracı dikiz aynanızdan gördükten sonra sağ şeride geçip güvenli bir şekilde sollamayı sonlandırabilirsiniz.
Sollama yapmanın yasak olduğu yerler
a) Geçmenin herhangi bir trafik işaretiyle yasaklandığı yerlerde,
b) Görüş yetersizliği olan tepe üstü ve dönemeçlerde,
c) Yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken,
d) Kavşaklarda, demiryolu geçitlerinde ve buralara yaklaşırken
e) Gidiş ve geliş için birer şeridi bulunan iki yönlü trafiğin kullanıldığı köprü ve tünellerde
önlerindeki bir aracı geçmeleri yasaktır.