Otomobilden ve kamyonetten daha fazlası; Ford Ranchero

YAZI: BURAK CANER ÇAĞLAYAN

“Bir arabadan daha fazlası. Bir kamyonetten de daha fazlası.” Amerikan otomotiv sahnesine ilk kez işte bu sloganla çıktı Ford Ranchero. Gerçekten de Ranchero efsanesini özetlemek, onu anlamak ve anlatmak için kuşkusuz bundan daha etkili bir slogan olamazdı. Ranchero araba montaj hattında üretilmiş, fakat kamyonet bölümü altında satılmıştı. Bu eşsiz ve sıra dışı araç,

arkasında bir kamyon kasası bulunduran ilk araçtı. Bu çok yönlü karakteristiği, çiftçilerden inşaat işçilerine, spor araba meraklılarından ailelere kadar geniş bir müşteri kitlesinin ilgisini çekmiş, pek çok insanı kendisine âşık etmişti. 1957’den 1979’a kadar üretimde kaldığı 23 yıl boyunca toplam 508,355 adet Ranchero üretildi ki bu onu Ford’un şimdiye kadar ürettiği en başarılı araçlardan birisi yapıyordu. Dahası piyasaya sürüldüğünde öyle büyük bir yankı uyandırdı ki, Ranchero en büyük rakipleri tarafından kopyalanmaya veya taklit edilmeye çalışıldı, fakat o her zaman ilk orijinal “car-truck” olarak otomotiv tarihinde yankılanmaya devam etti.

Ona sahip olmak, güçlü bir karakterin göstergesiydi

Ford Ranchero’nun başarısının ardındaki diğer bir anahtar nokta ise, her zaman olduğu gibi Ford’un yenilikçi ve zamanın ruhuna ve isteklerine cevap veren bakış açısının ve etkili pazarlama tekniklerinin altında yatmaktaydı. 1950’lerin sonuna doğru Amerika Birleşik Devletleri ekonomik bir bunalım ile karşı karşıyaydı. Bu depresyon, insanları daha ekonomik araçlar bulmaya teşvik etmekteydi. Ford ise bu ihtiyaca Falcon platformu üzerinden Ranchero’yu üreterek cevap verdi. Ford Ranchero’yla bu jenerasyon aynı zamanda bir dizi güvenlik önleminin de doğuşuna şahit oldu. Bunların başında çift devre kesici sistemi geliyordu. 1960’ların sonlarına gelindiğinde ise güçlü spor araçlar otomotiv sektörünü kasıp kavuruyordu. Buna bağlı olarak Ford, Ranchero’yu Torino platformuyla aynı platform üzerinde üretmeye karar verdi. 1970’te Ranchero’yu yeniden biçimlendirdi. Geleneksel keskin kutu görünümünün yerini uzun kıvrımlara bıraktı. Ranchero, bu dönemde altın çağını yaşarken, 1970’lerin sonuna doğru Torino üretimde çekilmiş, yerini Thunderbird’e bırakmıştı. Bununla birlikte hafif kamyonetler piyasayı domine etmeye başlamıştı.

Üretimleri daha kolaydı ve Ranchero bu dönemde geri planda kalmaya başlamıştı. Ranchero efsanesi 1979 yılında Amerika’da son buldu fakat 1990’ların başına kadar Arjantin’de popülerliğini korumaya devam etti. Ford Ranchero, hizmette kaldığı 23 yıl boyunca Ford’un yenilikçi kimliğini başarıyla yansıttı. Bu hibrit araç Amerikan pazarına yeni bir soluk getirmekle kalmayıp, rakiplerini de kendi versiyonlarını üretmeye zorladı. 23 yıl boyunca pek çok insanın ihtiyaçlarına cevap verirken, Ford’un da satışlarını inanılmaz derecede yükseltti.