Zarafet ve eşsiz performansın müthiş uyumu; Ford Granada

Yollara çıktığı günden bu yana dikiz aynasında onu gören herkesin yol verdiği, gözlerini kendisinden alamadığı, şampiyonluklar kazanmış bir araba. Ama bu arabadan zevk almak için yarış pilotu olmanıza gerek yok! Zarafet, güvenlik ve performans isteyen modern insan için tasarlanmış, yolların “ağır abisi” Ford Granada, geçmişin izleri bölümümüzün konuğu oldu.

Ford’un “Go Further” (Daha İleri) sloganı zihnimizin bir kenarında hep yerini almıştır. Ford Motor Company’nin tarihsel gelişimi şöyle bir incelendiğinde, gerçekten de Ford’u bundan iyi anlatan bir slogan bulunamazdı. Her zaman gerek kalite, gerek güvenlik, gerekse de yeniliklere cevap verme anlamında Ford her zaman zamanın ve rakiplerinin bir adım önünde yer almıştır. Ford Granada ise 1970’li yıllarda zamanın getirdiği modern ihtiyaçlara sunduğu modern çözümlerle, bu felsefenin bir ürünü olarak doğdu.

1972 yılında üretimine başlanan Granada, Ford’un Zephyr modelinin yerini aldı. Ferah ortamı, geniş bagaj ve iç hacmi, güçlü motor ve ekstra güvenlik donanımlarıyla bir aile arabasından beklenen tüm ihtiyaçları karşılıyordu. Bunun yanında model, taksi, filo aracı ve polis aracı olarak da kendine geniş çapta bir kullanım yelpazesi buldu. Dahası çeşitli şirketler tarafından limuzin haline de getirildi. Zaten tüm bu gereksinimleri eksiksiz bir şekilde karşılamış olması, onu Ford’un en çok satan modellerinden biri haline getirdi. Böylesine geniş çapta kullanılan ve estetiği ile göz dolduran bir aracın doğal olarak kendine sinemada yer bulması da kaçınılmazdı. Nitekim, Revolver (1991), Der Schnüffler(1983), Gigantics (1999) gibi önemli yapımlarda da başrol oynadı. 1994 yılında üretimden kaldırılan ve yerini Scorpio modeline bırakan Granada, zamanın ruhunu nitelikleriyle birleştirmeyi başarabilmiş ve bir dönemin simgesi haline gelmiş araçlar arasında yerini aldı. Bugün bile pek çok araç kullanıcı, kendilerine has karakteristiği olan Granada araçlarını kullanmaya devam ediyor.