Lüksü geleneğe dönüştüren marka; Mercury

Klasik Amerikan otomobillerini cazip fiyatlar ve daha lüks donanım seviyesiyle yeniden yorumlayan Edsel Ford, Mercury markasıyla 1940’lardan 2000’lere uzanan bir geleneğe imza atmıştı.

Ford efsanesinin her adımı bir başarı hikâyesine giden kilometre taşlarını oluşturuyor. Ruhunu müşterilerini en iyiye ulaştırma hedefinden alan otomobiller, geçmişten günümüze teknolojinin gelişimine yön veren birer zaman makinesi aynı zamanda. Ford’u bugüne taşıyan önemli dönüm noktalarından birine mercek tutuyoruz yeni sayımızda. Babası Heny Ford’un çığır açan düşüncelerini daha da ileriye taşımak isteyen genç Edsel Ford’un hayali Mercury’nin güçlü motorunda can buluyor; Bundan yaklaşık 90 yıl önce…

Herkes için lüks, herkes için ekonomi

 1937 yılında Henry Ford’un oğlu Edsel Ford yeni bir şirket kurmuş; Lincoln ve Ford markaları arasındaki yüksek fiyat farkını kabul edilebilir rakamlara indirgeyecek bir marka ortaya çıkarmak için kolları sıvamıştı. Dizaynı E.T ‘Bob’ Gregorie’ye ait olan bu araç, Roman Mitolojisinde “Tanrı’nın Elçileri” anlamına gelen Mercury adına kavuşana kadar şirket içerisinde çetrefilli yollardan geçmişti.

Mercury, 1938 yılında Edsel Ford tarafından, Ford Motor Company markası adı altında piyasaya sürüldü. General Motors’un Buick ve Chrysler’in Namesake modellerine benzer şekilde, Lincoln’ün lüks ve Ford’un normal modelleri birleşimiyle, giriş seviyesi lüks araç sınıfından pazarda yerini aldı. İlk piyasaya sürülen araç 95 beygir gücünde ve V8 motoruna sahipti. Mercury, piyasa sürüldüğü andan itibaren performansıyla göz doldurdu. Müşterileriyle buluştuğu yıl 66 bin adet satılan Mercury, dönemin otomobil piyasası için de önemli bir öncüydü. 1939 yılında ortalama bin dolardan satılan otomobil, kaportasının altında o yılların en gelişmiş teknolojisini ve lüksü barındırıyordu.

Ford otomobillerinin üretim bandında dünyaya gelen Mercury, asaleti ve farklılığı hedefleyenler için daha ekonomik bir alternatif sunuyordu. Geçmişten günümüze Ford’un en önemli yan modellerinden biri olan Mercury, 2011 yılında başarılı hikâyesine nokta koyarken farklı nesilden otomobil tutkunları için zamanının ruhunu yansıtan bir efsane olarak yerini koruyor.