GEÇMİŞİN İZLERİ

FORD GT40 motor sporlarına adını altın harflerle yazdırdı

Baş döndüren tasarım, tüm dünyayı sallamış başarılar, dünyaya armağan edilmiş ilkler… Ford Motor Company tarihindeki en önemli araçlardan biri olan Ford GT40 İle karşınızdayız.

2’nci Henry Ford, 1960’lı yılların başından beri dünyanın en ünlü yarışı Le Mans’ ta yarışacak bir Ford üretmek istemektedir; zira bu yarışta elde edilecek başarı zamanının üreticileri için büyük bir prestij kaynağıydı. Bu amaçla Ford, Le Mans yarışlarının 60’ların başındaki hakimi olan Ferrari’nin başındaki isim Enzo Ferrari ile görüşmelere başladı. Ancak bir süre yürütülen görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine 2’nci Henry Ford, ürün müdürü Donald Frey’e, nihayetinde yarış tarihinin en efsanevi ve başarılı aracının ortaya çıkmasına sebep olacak şu sözleri söyledi; “Le Mans yarışlarında Ferrari’yi alt edecek bir araç istiyorum!”. Bu gelişmeler üzerine farklı şirketlerle görüşmelere başlayan Ford, Mk6 modelinde hali hazırda Ford’un V8 motorunu kullanan ve yarış konusunda bir hayli deneyim sahibi olan Lola şirketini partneri olarak seçti. Lola MK6 modelinin şasilerinin Ford’a satılmasıyla ve Carrol Shelby’nin de tasarım ekibinin başına geçirilmesiyle efsanenin temelleri atıldı. Araç ise adını, yüksekliğinin 40 inç olması
sebebiyle, Ford GT40 olarak aldı.

Başarılarla dolu bir geçmiş
İlk kez 1964 yılında yarışmaya başlayan GT40, elde ettiği deneyimle 1966 yılından itibaren yarış dünyasını domine etmeyi başladı. Le Mans yarışlarında ilk GT40 başarısı 1966 yılında elde edildi, hatta ilk üç sırayı da Ford GT40 paylaştı. Dahası, 2’nci Henry Ford’un talimatıyla bu üç araçta finish çizgisini aynı anda geçti. İlerleyen yıllarda Ford GT40, Le Mans yarışlarını üst üste dört kez kazanma başarısı gösterdi (1966-1967-1968-1969).
Sadece Le Mans başarıları ile yetinmeyen Ford GT40, dört adet Uluslararası Otomobil Federasyonu yarışı kazandı. 1967 yılında elde edilen Le Mans zaferi ise aynı zamanda bir geleneğin doğumuydu. Zafer sonrası kazanan pilot Dan Gurney, GT40 üzerinde şampanya patlattı ve bu gelenek o zamandan bu yana tüm zafer kutlamalarında devam ettirildi. Ford GT40, kazandığı başarılarla zor bir ekonomik dönemde Ford Motor Company’e prestij ve katma değer sağladı, yıllar süren Ferrari egemenliğini sona erdirdi, otomotiv dünyasına yepyeni bir boyut kazandırdı. Bu sebeptendir ki, kendisi için Ford tarihini şekillendiren en önemli araçlardan birisi desek hata etmiş olmayız.