Bir Amerikan ikonu: Ford Bronco

YAZI: BURAK CANER ÇAĞLAYAN

Sınıfında yeni bir soluk Dönemin Ford Genel Müdür Yardımcısı Donald N. Frey, 1960’lı yılların başında kompakt SUV araçlarının, Jeep tarzı araçlara göre daha sürücü dostu olduğu görüşüyle, bu sınıfta yer alacak bir araç üretme arayışına girdi. Her ne kadar o yıllarda Frey’in “bebeği” Ford Mustang üretim aşamasının sonuna gelmiş olsa da, kompakt SUV sınıfında bir araç üretmek de zamanın şartları ve müşteri talepleri gereği elzemdi. Bu gereklilikle, ilk Ford Bronco, 1966 yılında Ford tarafından piyasaya tanıtıldı. Bronco’nun Ford için önemi, hem şirketin ürettiği ilk SUV olması hem de şirketin başka hiçbir modelinde olmayan şasi, süspansiyon ve gövde tasarımını kullanıyor olmasıydı. Ford Mühendisi Paul G. Axelrad tarafından dizayn edilen Bronco, tasarım anlamında basitlik ve ekonomi sağlarken; piyasaya roadster ve vagon varyasyonlarıyla sunuldu. Piyasadaki diğer modellere göre daha modern görünümü ve uygun fiyatıyla kendi sınıfını uzunca bir süre domine etti.

Özünde bir yarışçı
Piyasaya sürüldüğü tarihten itibaren çok iyi satış rakamları yakalayan Bronco’nun aslında off-road yarışlarının getirdiği çetin koşullara çok iyi adapte olabileceğinin insanlar tarafından fark edilmesi çok uzun sürmedi. Yarış aracı üreticisi Bill Stroppe ise araçtan bu şekilde faydalanan en önemli kişilerdendi. Bronco’nun piyasaya sürülmesinin hemen ardından Bill, uzun mesafe off-road yarışlarında boy gösterecek bir Bronco takımı kurdu. Sonraları SHM Broncos olarak anılacak ekip başta Mint 400, Baja 500 ve Mexican 1000 olmak üzere sayısız yarışta ipi göğüsledi. Her ne kadar kısa bir yarış ömrü olsa da Ford Bronco, fanları tarafından hâlâ en başarılı ve kült SUV modeli olarak gösteriliyor.

Üzerine şarkılar yazılan araç
Amerikan otomotiv endüstrisinde en çok satılan araçlardan biri olması, tamamen arazi kimliği üzerine dizayn edilmesi, gücü ve karakteriyle tam bir Amerikan olan Ford Bronco adına pek çok şarkı yazılmış olması, bunların çoğunun da Country şarkıları olması, elbette ki hiç şaşırtıcı değil. Luke Bryan aracına “My Ol’ Bronco” diyerek seslenirken, Jason Aldean “Hicktown” şarkısında aracıyla kasabada bir tura çıkıyor. Canaan Smith ise kaybettiği kardeşini ve çok sevdiği aracını “Bronco” adını verdiği şarkıyla anıyor. Bunun yanında Bronco Red Hot Chili Peppers’ın By The Way klibinde de grubun ünlü basçıcı Flea tarafından sürülüyor.

Ford Bronco, Amerikan popüler kültür sahnesindeki en büyük rolünü ise 1994 yılında O. J. Simpson cinayet davasındaki yeri ile aldı. O sıralar eski eşi ve arkadaşını öldürmek suçuyla polis tarafından aranmakta olan eski futbol yıldızı O. J. Simpson, eski takım arkadaşı Al Cowlings tarafından sürülen 1993 model beyaz bir Bronco içinde Güney Kaliforniya yolunda kaçmaya çalışırken Los Angeles Polis Departmanı tarafından geniş çaplı bir kovalamacanın sonunda yakalandı. Arabanın arkasında başına silah doğrultmuş şekilde oturan O. J. Simpson ve onu saatte 65 km hızla takip eden polis arabalarının görüntüsü televizyonda canlı olarak verildi ve bu canlı yayın Amerikan televizyon tarihindeki ilk canlı suçlu-polis kovalamacası olarak yerini alırken, tam 95 milyon kişi tarafından izlendi. Beyaz Ford Bronco ve arkasındaki polis konvoyunun oluşturduğu görüntü bugün bile Amerikan popüler kültürünün en ikonik ve tartışmalı görüntülerinden biri olarak milyonlarca insanın hafızasında yer etti.
Geçmişini bugüne taşıyan 2022 Ford Bronco Ailesi.