Doğru lastik sorunsuz sürüş sağlar

Doğru lastik seçimi konusunda sürücülere maksimum güvenlik ve performans elde etmeleri için önemli bilgiler veren Ford, lastik seçiminin hayati önem taşıdığının altını çiziyor. Aracın dayanıklılığı ve bakımı kadar büyük bir öneme sahip olan doğru lastik tercihi araçtan yüksek performans alabilmek için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.

Lastikler, yolla temasınızı sağlayan yegane parçalardır ve her lastiğin yola dokunduğu alan, kabaca bir el büyüklüğündedir. Otomobiliniz için en doğru lastikleri seçeceğiniz yer ise Ford Yetkili Satıcıları ve Ford Yetkili Servisleri’dir. Uzmanlarımız, doğru lastik tercihi yapabilmeniz için gerek marka, gerekse cazip fiyatlar konusunda size tavsiyeler verecekler ve rehberlik edeceklerdir. Bunun yanı sıra, tüm güvenlik parçalarının kontrol edilmesini de sağlayacaklardır. 2012’nin Kasım ayından itibaren, tüm lastiklerin EU lastik bandrolü taşıması zorunluluğu getirildi. Bu bandrol, 2020 yılına kadar enerji tüketiminin yüzde 20 azaltılması yönünde hazırlanmış olan EU Enerji Verimliliği Eylem Planı çerçevesinde yer alıyor. Ford, bu iyileştirme çalışmasını, müşterilerinin bilgilendirilmesini sağlayarak destekliyor.

Güvenli lastikler güvenli sürüş demektir

Lastikler, aracınızın önemli güvenlik unsurlarındandır, örneğin yıpranmış lastikler fren mesafenizin yüzde 70 oranında artması anlamına gelebilir. Doğru lastikler, doğru lastik basıncı ve uygun diş derinliği, aracınızın her koşulda düzgün bir şekilde performans göstermesini sağlayacaktır.

Basıncı doğru seviyede tutun

Doğru lastik basıncı seviyesi, aracınızın performansı için hayati önem taşır. Çok yüksek ya da çok düşük basınç, aracınızın yolla olan temasını azaltır, lastiklerinizin daha hızlı aşınmasına yol açar ve daha fazla yakıt tüketimine neden olur. Her iki haftada bir lastik basıncınızı kontrol edin. Basınç ölçümünü, yüksek hızda yapılan uzun yolculukların ardından değil, lastikleriniz soğukken yapın. Sübap kapaklarını sıkıca vidalayın ve kayıp kapaklarımı derhal yenisiyle değiştirin, aksi takdirde sızıntı başlayabilir. Ayrıca, süpaplarınızı hasarlara karşı da kontrol edin. Stepne lastiğinizi daima 0,1-0,3 bar fazla hava basıncıyla muhafaza edin. Ancak basınç, tam yük kapasitesiyle araç sürüşü için asla en yüksek seviyeyi geçmemelidir. Kullanım kılavuzunuzda doğru basınç seviyesini bulabilirsiniz.

Lastiklerinizin diş derinliğini kontrol edin

Lastik kanallarındaki aşınma göstergeleri, lastik diş derinliğinizin yasal sınır olan 1.6 mm’ye ulaşıp ulaşmadığını gösterir. Yaz lsatikleri, derinlik 3 mm’den az olduğunda değiştirilmelidir. Kış lastikleri ise, 4 mm’nin altına indiğinde, kar üzerinde yapılan sürüşler sırasında yol tutuşu kaybetmenize neden olabilir.

Lastiklerinizin çok eski olmadığına emin olun

Lastik ömrü uzunluğu hakkındaki genel kural altı yıldır. Bu sürenin ardından, yeni ve az kullanılmış görünseler bile, değiştirilmeleri gerekir. Lastiğinizin hangi yıla ait olduğu bilgisi, lastik yanaklarında kodlanmış olarak yer alır. Örneğin: ‘0702’ rakamında; ’07’, 7. haftayı, ’02’ ise 2002 yılını gösterir. 31 Aralık 1999’a kadar ‘<’ işareti, üçüncü rakamın ardında görülmekteydi. Eğer lastiğiniz, bu kadar eski ise, lütfen derhal değiştirin. Bu kural, yedek lastik için de geçerlidir.

Doğru lastik kullanarak daha az yakıt tüketebilirsiniz

Eğer lastiğiniz yeterince şişirilmemişse, daha fazla yakıt tüketirsiniz. Lastiğinizi önerilen seviyenin 0.1-0.3 bar daha fazla doldurmak, yol direncinin azalmasına yardımcı olur. Yine de, tam yük kapasitesiyle sürüş için tavsiye edilen maksimum basınç kesinlikle aşılmamalıdır.

EU lastik bandrolü neleri kapsıyor?

  1. Yuvarlanma direnci (Yakıt verimliliği)

Düşük yuvarlanma direnci, yakıt tasarrufu sağlayarak daha düşük karbondioksit emisyonu üretir. Bir sınıf iyileştirme, 100 km başına en az 0,1 litre yakıt tasarrufuna eşittir. Değerlendirmede D sınıfı kullanılmamaktadır.

  • Islak zeminde kavrama (Fren performansı)

Islak zeminde kavrama, güvenli sürüş için önemli bir faktördür. En iyi ve en kötü sınıf arasındaki fren mesafesi farkı, saatte 80 km’lik hızda toplamda 18 m olarak hesaplanabilir. Değerlendirmede D ve G sınıfları kullanılmamaktadır.

  • Gürültü seviyesi

Lastiğin gürültü seviyesi, otomobilin genel gürültüsünün bir parçası olan ve araç hareket halindeyken ölçülen lastik sesidir. Ses sembolünün yanındaki 3 adet ses dalgası işaretinden içerisi dolu olan ne kadar çok ise, lastiğin çıkardığı gürültü o kadar fazladır. 80 desibelin üzerindeki süreklilik arz eden gürültü, sağlığınıza olumsuz etki yapabilir.

  • Ek kriterler

Yeni EU bandrolü 3 kriteri göstermek üzere tasarlanmıştır ancak aşağıdaki performans faktörleri de göz önünde bulundurulmalıdır:

  • Suda kızaklama
  • Sürüş dengesi
  • Direksiyon hasasiyeti
  • Dayanıklılık
  • Frenleme özellikleri (kuru yol zemininde)
  • Kış koşullarındaki performans
  • Virajlarda tutunma
  • Yol tutuş

EU lastik bandrolü, lastik satın alırken göz önünde bulundurmanız gereken nitelikleri değerlendirmenize yardımcı olur ancak yukarıdaki kriterler de kesinlikle unutulmamalıdır.