Nefes kesen güzellikleriyle en etkileyici 10 dağ

Her kültürün, her coğrafyanın ana öznelerinden biridir dağlar. Onlar aşıldıkça uzaklar yakın, zorluklar kolay olur. Doğanın sanatı, canlılığın kaynağı, bereketin simgesidir dağlar.

HUAYNA PICCHU ZİRVESİ / PERU
2701 metre yüksekliğiyle Andlar’ın Peru kısmındaki Urubamba Vadisi üzerinde yükselen Huayna Picchu, eteklerinde kurulu olan Antik İnka şehri Machu Picchu’yla dünyanın en ünlü dağlarından biri. Antik şehrin en güzel görüntüsü Huayna Picchu zirvesinden görülebiliyor ve misafirlerine canlı bir kartpostalın içerisindeymiş hissi veriyor. Tarihin ve coğrafyanın bu nadide örneği, uzaktan bakıldığında yatan bir İnka yüzüne benzetiliyor.

AĞRI DAĞI / TÜRKİYE
Kadim dağlarla çevrili ülkemiz coğrafyasının belki de en bilinen dağıdır Ağrı Dağı. Anadolu’nun en yüksek coğrafi oluşumu olan Ağrı Dağı’nın zirvesi 5137 metreye ulaşıyor. Zirvesindeki hiç erimeyen buzulu aynı zamanda ülkemizin de en büyük buzulu olma özelliği taşıyor. Ağrı Dağı için Marco Polo, yazılarında “hiçbir zaman çıkılamayacak bir dağ” diye bahsetmişse de kayıtlara göre dağa ilk çıkan 1829 yılında Johann Jakob Friedrich Wilhelm Parrot olmuş. Aynı zamanda efsanevi özelliğe sahip olan Ağrı Dağı, inanışa göre Eski Ahid’teki Tekvin babında Nuh’un Gemisi’nin karaya oturduğu dağ olarak tanımlanıyor. Anadolu kültürü üzerinde de büyük etkisi olan Ağrı Dağı, son yıllarda dağcılık sporu için bir çekim merkezi haline gelmiş durumda.

EVEREST DAĞI / NEPAL
Çin ile Nepal sınırı arasında uzanan Everest Dağı, 8848 metre yüksekliğinde. En kolay tırmanış parkuru Nepal üzerinden gerçekleştirilen dağ, İngiltere’nin Hindistan sömürge yönetiminin Kadastro Genel Müdürü George Everest’in ismini taşıyor. Everest 19’uncu yüzyıldan bu yana dünyanın en yüksek tepesi olarak biliniyor. Zirvesine ilk kez 26 Mayıs 1953’de ulaşılabilen Everest Dağı, halen dağcılar için eşsiz bir çekim merkezi olma özelliğini sürdürüyor.

NANGA PARBAT DAĞI / PAKİSTAN
Adı, Urdu dilinde “Çıplak Dağ” anlamına gelen Nanga Parbat, Pakistan’ın Kaşmir bölgesinde yer alıyor. 8126 metrelik yüksekliğiyle dünyanın en yüksek 9’uncu dağı olan Nanga Parbat, aynı zamanda tırmanması en tehlikeli dağlardan biri olarak
kabul ediliyor. Bu zamana kadar onlarca dağcı Nanga Parbat’a tırmanırken hayatını kaybetmiş. Zirveye ilk kez 1953 yılında
Hermann Buhl tırmanmayı başarmış.

ROCKY DAĞLARI /KUZEY AMERİKA
Batı Kanada’daki Britanya Kolombiyası’nın en kuzeyinden Amerika Birleşik Devletleri’nin güneybatısındaki New Mexico’ya kadar yaklaşık 4830 km boyunca uzanan Rocky Dağları, canlı çeşitliliği ve görsel zenginlikleriyle dünyanın sayılı dağ oluşumları arasında
yer alıyor. Rocky Dağları’nın en yüksek zirvesini Kolorado’daki Elbert Dağı oluşturuyor. Tabiat gezintisi, kamp, dağcılık, balıkçılık, avcılık, kayak ve snowboard gibi birçok etkinliğin gerçekleştirilebildiği Rocky Dağları’nın en popüler bölgesi ise Kolorado’daki Rocky Dağı Milli Parkı.

FUJI DAĞI / JAPONYA
Fuji Dağı, Japonya’nın en önemli sembollerinden biri. 3766 metre yüksekliğindeki dağ, ülkenin en yüksek yeryüzü şekli. Güzelliğin ve uyumun sembolü olarak adlandırılan dağ, Japon halkı tarafından kutsal kabul ediliyor. Çevresinde pek çok göl ve ormanlık alan bulunan Fuji Dağı, açık ve nemsiz bir günde, Japonya’nın başkenti Tokyo’dan da görülebiliyor.

ÇİKOLATA TEPELERİ / FİLİPİNLER
Yaklaşık 1268 koni şekilli tepeden oluşan Çikolata Tepeleri, adını bölgenin kuru mevsiminde kahverengiye dönüşen renkten alıyor. Filipinlerin Bohol bölgesinde yer alan tepelerin nasıl oluştuğu hakkında kesin bilgi bulunmuyor. Yerlilerin en bilinen efsanesine göre Arogo adında genç bir dev, Aloya adında ölümlü bir kadına âşık olmuş. Ama ikisi kavuşamadan kadın ölmüş ve Arogo’nun gözyaşları bitmek bilmemiş, gözyaşları kuruduğunda bu tepeler oluşmuş.

MASA DAĞI / GÜNEY AFRİKA
Table mountain ya da Türkçe çevirisiyle “Masa Dağı”, Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinden sonra en kalabalık şehri olan Cape Town’da bulunuyor. Birçok dağın aksine tepe yüzeyi düz bir görünüm sergileyen dağ, Cape Town bayrağında da yer alıyor. Turistik açıdan bölge için son derece önemli olan Masa Dağı, özellikle yürüyüş sporlarıyla ya da “cableway” olarak nitelendirilen teleferik sistemleriyle yapılan gezilerle büyük ilgi görüyor. Masa Dağı’nın en yüksek noktası, dağ platosunun doğu yüzeyinde kalıyor ve 1086 metreye ulaşıyor. Zirve, platonun batı kanadında kalan teleferik istasyonundan yaklaşık 19 metre daha yüksekte yer alıyor. Dağın düz yüzeyi genellikle orografik bulutlar ile kaplı.

KILIMANJARO DAĞI / TAZMANYA
Afrika kıtasının en yüksek zirvesi ve dünyanın en geniş taban alanına sahip dağı olan Kilimanjaro, Tanzanya’nın kuzeydoğusunda bulunuyor. Yerel dil Svahili’de ismi “Işıldayan Dağ” anlamına gelen Kilimanjaro, doğubatı doğrultusunda 80 km boyunca uzanan 3 ana yanardağdan oluşuyor. Düzenlenen turlarla turistlerin yoğun ilgi gösterdiği dağ, bölge halkı tarafından kutsal kabul ediliyor.

İSVİÇRE ALPLERİ / İSVİÇRE
Söz konusu alpler olduğunda doyumsuz manzaralarıyla İsviçre Alplerinin bambaşka bir yeri var. Ruhu tazeleyen, gökyüzüyle çepeçevre; mevsime göre yemyeşil ya da bembeyaz zirvelerin diyarı. İsviçre’de başta 2970 metre yükseklikteki Schilthorn olmak üzere 200 civarında alp zirvesini görmek mümkün. 1969 yılında çekilen James Bond filmi “On Her Majesty’s Secret Service” ile popülaritesini iyice artıran Schilthorn’a, Lauterbrunnen vadisinden üç araçla çıkılıyor: Önce teleferikle Grütschalp, oradan trenle
Mürren, sonra yine teleferikle Schilthorn.