KEŞFET

Ford Ranger ile doğayla iç içe kamp deneyimi

Çepeçevre sarmalayan binaların gölgesinden uzaklaşıp, kendi şarkısı söyleyen bir ormanda ya da dalgaların sesiyle güne uyanmak Ford Ranger ile hiç zor değil. Ford Ranger’ın çadır aksesuarı, doğanın her anında aynı konforu ve rahatlığı sağlayabilmek için özel olarak tasarlandı. Tek hamlede  açılarak zahmetsizce kurulan çadır aksesuarı ile kamp maceraları için gereken tüm konforu sağlıyor.  Ama önce biraz deneyim ve sonrasında erişebildiğiniz her yer sizin.

Ford Ranger’ın çadır aksesuarı, doğanın her anında aynı konforu ve rahatlığı sağlayabilmek için özel olarak tasarlandı.
Su geçirmez nefes alabilen kumaştan üretilen bu özel çadır aynı zamanda rüzgar ve güneşe karşı dayanıklı tentesiyle tüm doğa şartlarına karşı koruma sağlıyor.

Pandemi süreciyle birlikte gelen sokağa çıkma yasakları psikolojimiz ve alışkanlıklarımız üzerinde derin etkilere yol açtı. Bunların bir kısmı olumsuz olsa da bazıları kendimizi ve doğayı yeniden keşfetmemizi sağladı. Geride bıraktığımız yaz döneminde çadır ve kamp ekipmanları satışı daha önce görülmemiş seviyelere ulaştı. Dört duvar arasında sıkılan birçok kişi, diğer insanlarla olabildiğince az temas ederek tatil yapmanın yolunu doğada buldu, amatör kampçıların sayısı bir anda birkaç misline çıktı. Eğer siz de bu heyecana ortak olma ya da hâlihazırda başlayıp da standart rotaların dışına çıkma arayışındaysanız yazımızı ilgiyle okuyacaksınız.

İlk ve en önemli kural: Doğaya saygılı olun!

Pandemi sürecinden sonra kampçılığa merak salıp yaz boyunca bilinen-bilinmeyen bazı yerlerde kamp kurmuş amatör bir kampçı olarak genelde en son söylenen şeyi ilk başta söyleyeyim; ne olur ardınızda çöp bırakmayın! Evet, siz de nereye gider­seniz gidin en bakir kamp alanlarında bile büyük olasılıkla çöp dağlarıyla karşılaşa­caksınız. Moraliniz bozulacak, öfke duyacak, toplumdaki bu duyarsızlığa karşı bol ünlemli cümleleri zihninizden haykıracaksınız. Bir ressamın fırçasından çıkmış gibi duran o koylarda, ormanlarda göreceğiniz çöpler daha ilk andan hevesinizi kaçıra­cak. Ama yılmayın, hem kendi çöpünüzü ardınızda bırakmayın hem de aktif bir va­tandaş olarak; vurdumduymaz, doğa sevgisine haiz olmayı becerememiş, toplumun azınlık bir kısmını oluşturduğunu düşündüğümüz o güruhun bıraktığı çöpleri top­lamaktan imtina etmeyin. Dünya, duyarlı, diğer bireyleri, canlıları ve parçası olduğu doğayı seven, koruyan ve saygı duyan insanlara karşılığını misliyle veriyor.

Öze dönüş

Yıldızlar altında bir gece geçirmenin, sevdiklerinizle doğanın parçası olmanın, ateş etrafında şarkılar söyleyip, keyifli parkurlarda yürüyüş yapmanın zihinde yarattığı pozitif etkinin gerçekten bir tarifi yok. Ancak ve ancak istekliyseniz ve bizzat dene­yimlerseniz anlayabilirsiniz. Zor yönleri yok mu, pek tabii ki var ama aslında kat­landığınız her zorluk işi biraz daha keyifli hale getiriyor. Kampçılık ev konforundan vazgeçemeyenlerin tercih edebileceği bir uğraş değil. Ama şunu da bilin; ‘konforum­dan vazgeçemem’ deyip de bir şekilde bu işin keyfini alanlar sonradan birer kamp tutkunu haline dönüşebiliyor. Dolayısıyla önce araştırmanızı yapın, deneyimlemiş insanlara fikirlerini sorun, videoları ve bu alanda yayın yapan kanalları takip edin. Yani ‘Sıkıldım, bir uğraşım olsun’ düşüncesiyle değil, gerçekten isteyerek ve bilinç­lenerek kampçılığa adım atın.

“Tamam, istiyorum. Nereden başlayacağım?”

Aslında bu soruya verilebilecek en iyi yanıt, ailenizden veya arkadaşlarınızdan bir yol arkadaşı edinmektir. Deneyim kazandıkça kendi kamp deneyimlerinizi tek ba­şına planlayabilirsiniz. Ama insanın yanında sevdikleri olunca bu iş daha keyifli bir hal alıyor. Eğer çevrenizde deneyimli biri yoksa öncelikle bu alanda hizmet veren hatta çadır da dâhil olmak üzere tüm teçhizatla­rı kiralayabileceğiniz tesisleri tercih edebilirsiniz. Yazımızı İstanbul civarını merkeze alarak hazırladığımız için önerebileceğimiz tesisler, Şile, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli, Çanakkale gibi yakın illerde mevcut. Kamping hizmeti veren tesisler, hem teçhizatı tanımak hem de deneyimli kişilerin yönlendirmelerinden istifade etmek için mantıklı bir seçim olabilir. Tesiste de kalsanız, ıssız bir lokasyon da planlasanız yanınızda daha önce en az birkaç kere kamp yapmış biri olma­sı hem kendinizi güvende hissetmenizi sağlar hem de alışma süreciniz daha hızlı olur.

Eksikliklerinizi yaşayarak tamamlayın

Kamp yaparken sizi dış etkenlerden koruyan en önemli şey ça­dırdır. Çadırlar, içinde barınabilecek insan sayısı, su ve rüzgâr dayanımı, kurulum yöntemi gibi bazı kriterlere göre seçilir. Eğer zirve tırmanışı planlamıyorsanız genellikle daha maliyetli olan ve profesyonellerin kullandığı 5 mevsimlik çadırlara ihti­yaç duymazsınız. Kamp yapacağınız bölgenin coğrafi koşulları­na, meteorolojik duruma ve bütçenize göre çadır seçimi yapa­bilirsiniz. Kasım-Nisan döneminde dört mevsim ve dayanımı yüksek çadırlar ideal olabilirken, Mayıs-Ekim döneminde daha makul çadırlara yönelebilirsiniz. Ertesi sabah güne zinde uyan­mak için çadır zemininde kalın bir mat veya şişme yatak kullan­mak gerekir. Çadırı kurmadan önce zemini düzlemek rahat bir konaklama sağlar. Diğer taraftan mevsimine göre uyku tulumu, şişme mat, ısıtıcı, gölgelik, muhafaza kabı, battaniye, aydınlat­ma, uygun kamp pişirme gereçleri, giysi, güvenlik ekipmanla­rı gibi birçok donanıma ihtiyacınız olacaktır. Bunların hepsini birden temin etmek hem maliyetli olabilir hem de aldığınız ekipmanı sonradan kullanmayabilirsiniz. Bunun için de önce­likli gereçleri araştırarak satın alıp, sonrasında deneyimledikçe gerçek ihtiyaçlarınızı belirlemek en uygun yoldur. Ekipman se­çimini etkileyen diğer bir husus da kamp bölgesine giderken kullanacağınız araçtır. Eğer sürekli otomobilinizle kamp böl­gesine ulaşacak ve çok uzun yürüyüş gerektirecek lokasyonları seçmeyeceksiniz yanınızda görece daha fazla malzeme taşıyabi­lirsiniz. Ama toplu taşıma veya motosiklet gibi araçları kulla­nıyorsanız yükünüzün dolayısıyla seçtiğiniz malzemelerin hafif olmasına özen göstermelisiniz. Tekrar vurgulayalım; bütçeni­ze göre ekipman seçimi yapmak için öncesinde deneyimleyip eksikleri görerek diğer deneyimleri planlamak mali olarak da yükünüzü hafifletecektir.

YENİ BAŞLAYANLARI MUTLU EDECEK KAMP ALANLARI

  • Ormanlı Plajı Kamp Alanı, Çatalca / İstanbul
  • Akçakese Halk Plajı Kamp Alanı, Şile /İstanbul
  • Hacıllı Şelalesi Kamp Alanı, Şile / İstanbul
  • Cehennem Şelaleleri Kamp Alanı, Vize / Kırklareli
  • İğneada Longoz Ormanları Kamp Alanı, Demirköy / Kırklareli
  • Kerpe Kartal Kayalıkları Kamp Alanı / Kocaeli
  • Saros Körfezi İtalyan Koyu Kamp Alanı, Keşan / Edirne
  • Molla Yakup Çayırı Kamp Alanı, Kartepe / Kocaeli
  • İnönü Yaylası Kamp Alanı, Başiskele / Kocaeli
  • Kocayayla Kamp Alanı, Keles / Bursa