Kışın keyfini gönül rahatlığıyla sürün

Kış koşulları, ülkemizin birçok bölgesinde mart ayının sonuna kadar görülebiliyor. İster günlük kullanımda isterse doğanın beyaz gelinliği bir anda aklınıza düştüğünde hevesinizin yarıda kalmaması için yapacağınız şey çok basit; bakımlarınızı yaptırın, yola çıkmaya her an hazırlıklı olun.

Yazı: Keleşler Servis MasterTech Muhammet Ali Ecir

Bir hafta sonu, arabanıza atlayıp sevdiklerinizle birlikte en yakındaki kar örtüsüne doğru yol almanın keyfi bambaşka. Ama gereken önlemleri almadıysanız bu keyif çileye dönüşebilir. Siz yola her an güvenle çıkın diye bir liste hazırladık. Şimdiden huzurlu ve güvenli sürüşler…

Yola sağlam basmak için ilk adım: Kış Lastikleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara kış lastiği takılmasını, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutuyor. Buna göre kış lastiği takma zorunluluğu her yıl 1 Aralık’ta başlıyor, 1 Nisan’a kadar devam ediyor. Kurala uymayan araçların sürücülerine ise ceza kesiliyor. Uygulama hususi araçlar için zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat edebilmek adına ticari veya hususi araç fark etmeksizin tüm araçlarda kış lastiği kullanılması büyük önem taşıyor. Birçoğumuz konuya hâkimiz ama hatırlatmakta fayda var; kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlıyor. Diğer taraftan hâlihazırda kullandığınız bir kış lastiği varsa, onun da lastik diş derinliğine ve lastiğin durumuna dikkat etmeniz gerekiyor. Diş derinliği azalmış veya malzeme yaşı bakımından kullanım ömrünü tamamlamış lastikler gereken görevi yerine getirmeyecektir. Bir de son yıllarda çok sorulan bir konu var; dört mevsim lastikleri kış aylarında kullanılabilir mi? Malzeme teknolojisinde ve tasarımında kaydedilen ilerlemelerle her mevsim güvenlik sunan lastikler mevcut. Bunun için lastikte kış sertifikası olup olmadığını araştırmalı, üreticiden veya bayiden detaylı bilgi almalısınız. Eğer kış koşullarının yoğun olduğu bir bölgede yaşıyorsanız yine de en güvenlisi kış lastiğini tercih etmektir.

Motorunuzun “içini ısıtın”

Kış şartlarında radyatör suyunun donmasını engellemek ve motora gelebilecek zararların önüne geçmek için antifriz kullanımı önem taşır. Motorun soğumasına yardımcı olan ve soğutma sıvısı olarak bilinen antifrizi kış aylarında olduğu kadar yaz aylarında da kullanmalısınız. Zira antifriz hem donma sınırını düşürürken hem de kaynama sınırını yükseltir. Bu sayede motorunuzu koruma altına almış olursunuz. Antifrizler aslında renksiz bir alkol türevidir. Ancak herhangi bir sızıntı durumunda sudan ayrıt edilmesini sağlamak için renklendirilir. Antifriz temel olarak; motor soğutma suyunun donma noktasını düşürür, soğuk mevsimlerde motorun zarar görmesini engeller, motorun hararet yapmasını önler, aşındırıcı maddelerin oluşumunu engeller, sirkülasyon pompasının verimliliğini artırır ve tüm bunlarla birlikte motorun ömrünü uzatır. Otomobilde kullanılan diğer sıvılar gibi antifrizin de periyodik olarak değiştirilmesi gerekir, aksi takdirde işlevlerini yerine getiremeyebilir. Bu nedenle özellikle her kış bakımı önce antifriz değişimi veya takviyesi yapmak, sizi ve aracınızı istenmeyen durumlardan koruyacaktır. Aracınızda kullanmanız gereken antifriz miktarı, türü ve diğer ayrıntılar hakkında Keleşler Ford Servisinden bilgi alabilirsiniz.

Keleşler Servis MasterTech Muhammet Ali Ecir

Yolunuz hep aydınlık olsun

Kış döneminde ve özellikle yaz saati uygulamasının kalıcı hale gelmesinden sonra gece koşullarında direksiyonda geçirdiğimiz süre daha da uzadı. Gündüzlerin kısa, gecelerin uzun olması, sabahları dahi işe giderken havanın karalık olması gibi nedenlerle aracımızın aydınlatma sistemine duyduğumuz ihtiyaç arttı. Bu yüzden kış dönemi öncesinde farları kontrol ettirmek, gerektiğinde ampullerini değiştirmek, diğer taraftan sinyallerin çalışır durumda olduğunu gözlemlemek şart.

Görüşten asla taviz vermeyin

Silecekler hafif yağışlı koşullardan yoğun yağış olaylarına kadar her noktada güvenli sürüş için olmazsa olmazdır. Ama şunu bilin ki, sileceklerin varlığı elbette tek başına yeterli değil. Görevlerini de tam olarak yerine getiriyor olmalılar. Yaz kış fark etmeksizin sileceklerdeki eskime veya başka herhangi bir sorun nedeniyle görüşünüz azalıyorsa acilen gereken müdahaleyi yapmalı, sileceklerinizi değiştirmelisiniz. Silecekler kolay değiştirilen, görece uygun fiyatlı araç parçalarından birini oluşturur. Buna karşın yağışlı havalarda yarattıkları fark ve sağladıkları katkı muazzam boyuttadır. Sürüş esnasında saniyeden daha kısa sürede gerçekleşen her olayın güvenliği etkilediğini düşündüğümüzde, bu yararlı parçaların ne denli önem taşıdığı daha iyi anlaşılır. Bununla birlikte silecek suyunun seviyesini ve sistemimin doğru çalışıp çalışmadığını yaz-kış kontrol etmelisiniz. Araç kullanırken yaşanacak en ufak bir görüş kaybının bile son derece büyük sonuçları olabileceğini lütfen aklınızdan çıkarmayın.

Detaylar sizi güven içinde ve huzurlu kılar

Yazımızın girişinde belirttiğimiz gibi hayatın akışı içerisinde aracımıza hangi saatte, hangi koşulda, hangi amaçla ve hangi mesafede ihtiyacımız olacağını bilmek imkânsızdır. Acil durumlardan keyifli seyahatlere kadar her an aracımızın yola çıkmaya hazır olduğunu bilmeliyiz. Bunun içinse bakımları ihmal etmemek esastır. Sıraladıklarımız dışında koşulların güçleştiği kış aylarında yapılması gereken klima bakımı, fren ve debriyaj sistemi bakımı, araçta bulunması gereken trafik ve ilk yardım seti, zincir, yangın söndürücü kontrolü gibi birçok püf nokta var. Tüm bakımları ve kontrolleri gönül rahatlığıyla, en uygun koşullarda ve parçalarla gerçekleştirebilmeniz için sizi Keleşler Ford Servis’e bekliyoruz. Yolunuz açık, her yolculuğunuz güven dolu olsun.