Evdeki neşe yolda da devam etsin

Ailece yolculuk ne keyiflidir. Tadına doyumsuz sohbetler, çocuklarla şarkılar derken mesafeler olduğundan daha kısa hale gelir. Eminiz ki, direksiyon başına geçtiğinizde, özellikle de ailecek seyahat ediyorsanız tüm önlemleri alıyorsunuz. Yine de bazı püf noktalarını hatırlamak, bilmediklerimizi öğrenmek yolculuklarımızı daha güvenli hale getirecek.

İster birkaç dakikalık mesafede akraba ziyareti, isterse yüzlerce kilometrelik tatil rotası… Yola çıkış amacınız ne olursa olsun, kontağı çalıştırdığınızda almanız gereken temel önlemler aynı. Hepimiz biliyoruz ki, trafiğin de tedbirsizliğin de şakası olmuyor. Üstelik çocuklarımız ve sevdiklerimizle yolculuk yapıyorsak iki kat fazla dikkatli olmak zorundayız. Emniyet kemeri olmazsa olmaz! Aracımıza bindiğimizde ilk yapmamız gereken şey, emniyet kemerini takmak, yolcularımızın da taktığından emin olmaktır. Ne kadar basit bir adım değil mi? Yapılan araştırmalar bu basit adımın bugüne kadar birkaç milyon kişinin hayatını kurtardığını gösteriyor. Nedeni ise gayet açık; fizik kanunları asla tatil yapmıyor. Yola çıkıp da tekerlekler dönmeye başladığı andan itibaren fizik kanunları görev başındadır. Şöyle anlatalım. Direksiyondasınız ve ortalama bir hızla giderken önünüze aniden bir engel çıktı; hızlıca fren uyguladınız. İşte fren uyguladığınızda araç yavaşlasa bile aracınızın içindekiler yani sürücü ve yolcu öne doğru hızla bağlantılı olarak hareketine devam eder. Eğer emniyet kemeri takılıysa, kemer mekanizması devreye girer koruduğu kişinin yerinde kalmasını sağlar.
Emniyet kemeri takılmadığında ise araçta bulunan kişinin hareketi herhangi bir noktaya çarpıp enerji sönümleninceye veya ön camdan dışarı çıkıncaya kadar devam eder. Hayal ederken biraz sarsıcı gelebilir ama emin olun yaşaması çok daha sarsıcı olacaktır. Gördüğümüz üzere, yolculuktaki en basit önlem en etkili önlem haline geliyor. Bu konuda asla göz ardı edilmemesi gereken bir diğer konu da minik yolcularla ilgili. Biliyorsunuz, çocukların özellikle de bebeklerin kas-iskelet sistemleri yetişkinlere göre çok çok daha hassas. Bu nedenle 12 yaşına kadar çocukların mutlaka fiziksel özelliklerine uygun üretilmiş, güvenlik standartlarını karşılayan bir oto koltuğunda seyahat etmeleri gerekiyor.

Güvenli yolculuk için birkaç adım

Trafik denetlemeleri esnasında yapılan gözlemlere göre araçlardaki çocuk yolcuların yüzde 75’i yanlış şekilde seyahat ediyor. Bu çok büyük bir oran ve toplumsal olarak farkındalığın büyük ölçüde artırılması gerektiğini gösteriyor. Yazımızı biraz daha uzun mesafeleri dikkate alarak hazırladık. O nedenle listedeki maddelerin sayısı biraz fazla gelebilir. Ama emin olun hepsi çok gerekli:

➤Çocuklar mutlak suretle arka koltukta, imkân varsa yanında bir yetişkinin refakatiyle seyahat etmelidir.
➤ Yola çıkmadan önce çocuk koltuğunun doğru şekilde bağlandığından emin olun. Çoğu koltukta bunu gösteren işaretler vardır, hepsini kontrol edin.
➤ Aracınızı çalıştırmadan önce tüm kapı ve pencerelerin kapalı olduğundan emin olun. Ve elbette çocuk kilidini aktif hale getirin.
➤ Çocuklarla birlikte yolculuk yapmak her zaman keyifli. Ama çok çabuk sıkılabildikleri için dikkatinizi toparlayamıyorsanız yola çıkış saatini çocuğunuzun uyku saatine denk getirebilirsiniz.

➤Süre uzunsa yola çıkmadan önce uykunuzu iyice alın. Asla yorgun yola çıkmayın. Yol üzerinde kendiniz ve yolcularınız için sık sık mola verin. Hızla gitmek değil sağlıkla gitmek önemlidir.
➤ Deneyimli anne-babalar bu maddeyi çok iyi bilirler ama biz yine de hatırlatalım; eşyalarınızı önem sırasına göre yerleştirin. Kendiniz ve çocuğunuz için en çok ihtiyaç duyacaklarınızı yanınızda taşıyın. Bagaja yerleştirmeyin.
➤ Yola çıkmadan önce sağlıklı ve dengeli beslenin. Ağır yiyeceklerden kaçının. Yola çıkmadan önce ve seyahat esnasında bolca sıvı tüketin.
➤ Hem kendiniz hem de yolcularınız için yiyecek ve su bulundurun.
➤ Çocuğunuzun oturduğu tarafa mutlaka bir güneşlik yerleştirin. Böylece daha huzurlu yolculuk yapabilirsiniz.