GEÇMİŞİN İZLERİ

Anadol Efsanesi yarım asrı geride bıraktı

Kimimizin çocukluk kimimizin gençlik hayallerinde o vardı. Adını da ruhunu da bu topraklardan aldı; ailelerin göz bebeği oldu. Anadol efsanesi 55’nci yılında unutulmaz anıları temsil ederken bugün hâlâ yollardaki varlığını sürdürüyor.

Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren yerli otomobil üretmenin planları yapıldı, önemli adımlar atıldı. Anadol 60’lı yıllarda bu hayalin gerçeğe dönüşmüş hali olarak yollarda görülmeye başlandı. İlk Anadol 19 Aralık 1966 tarihinde üretildi ve 20 yıl boyunca üretimde kaldı. 1984 yılında Anadol’un üretimi sonlanırken toplamda 93 bin 188 Anadol otomobil tutkunlarıyla buluştu. Anadol’un üretiminde yatan felsefe ülkenin geleceğine olan inancı temel alıyordu. Dönemin şartları doğrultusunda tasarımı İngiliz Reliant firmasınca yapılan Anadol, Otosan’ın lisansı almasıyla seri üretime geçti. Otomobilin şasisi, motor ve şanzımanları Ford’dan temin edildi.

Anadol ruhunu Anadolu’dan aldı
Anadol’un üretim planı yapılırken en önemli başlıklardan biri de hiç kuşkusuz adının ne olacağıydı. Bu hedefle gazetelere verilen ilanın ardından, Otosan’a 2 binden fazla isim önerisi ulaştı. Bu isimler arasında en beğenilenler Anadol, Anadolu ve Koç oldu. 10 Ekim 1966’da, araca isim olarak “Anadol” seçildi. Anadol, Hititlilerin geyik heykellerinden birini sembolize ediyordu. İlk seri olan Anadol A1 üretiminde başlangıçta Ford Cortina’nın 1200 cc’lik 1959 model Kent motoru kullanıldı, 1968’de bu motor daha güçlü 1300 cc Ford Crossflow motor ile değiştirildi. 1971’de İzmir’de düzenlenen Akdeniz Oyunları için geliştirilen A1 modeline “Anadol Akdeniz” adı verildi ve bu modelin üretimine 1972’de başlandı. Anadol A2 serisi ise hem Türkiye’nin ilk 4 kapılı otomobili hem de dünyada tamamı fiberglas gövdeye sahip ilk 4-kapılı sedan otomobili olma unvanlarını taşıyordu.

Devrim’den sonraki ilk yerli tasarım

İlk prototipi 1972’de geliştirilen Anadol A4 (STC-16), 1973 ve 1975 yılları arasında üretildi. STC-16 Eralp Noyan tarafından dizayn edildi. Böylece 1961’de dizayn edilen Devrim otomobilinden sonra, Türkiye’de dizayn edilerek üretilen ve seri üretimi gerçekleşen ilk otomobil unvanına sahip oldu. 1984 yılına kadar Anadol farklı serilerle üretilmeye devam etti.

Rallilerin vazgeçilmezi

Anadol A1, Türkiye’nin ilk ralli otomobili olarak da tarihe geçti. Anadol Ralli Takımı ise Türkiye’nin ilk ralli takımı oldu. Renç Koçibey, Demir Bükey, İskender Atakan, Claude Nahum, Mete Oktar, Şükrü Okçu, Serdar Bostancı, Romolo Marcopoli ve İskender Aruoba, Anadol A1’in ünlü ralli pilotları arasında yer aldı. İskender Aruoba ise 1968 Avrupa-Afrika-Asya Rallisi’ne katılarak Anadol A1 ile büyük başarı kazandı. Super Touring Coupe olarak da tanınan ilk yerli spor otomobili Anadol STC-16 ise 1990’lı yılların başına kadar ralli pilotlarının favorisiydi. Anadol, 55 yılda otomotiv tarihimizin önemli bir parçası haline geldi. Bugün bir klasik olarak halen ilgi görmeye devam ediyor.