Satışın evrimine hazır mıyız?
Yazı: Ford Otosan Perakende Araçlar Satış 1. Bölge Müdürü A. Aykut Ertan
Teknolojik değişimler, gelişimler ve dijitalleşme konuları günlük yaşantımızın her alanında yoğun olarak karşımıza çıkıyor artık. Günlük aktivitelerden işimize, alışverişten yemek tercihlerimize kadar teknolojiyi tüm hücrelerimizde hissediyoruz. Peki, bu hızlı değişimde satış olarak ne kadar hazırız ve bu değişime ne şekilde gireceğiz? Bu soruların cevabını kendimizde oluşturup hazırlığımızı yaparsak satışın içinde bulunduğu hızlı evrime çok kolay adapte oluruz. Öncelikle unutmamamız gereken satışın temeli olan üç adımdır; müşteriyle temas, ürünü sunma ve müşteri takibi. Değişim ne kadar karmaşık ne kadar teknolojik hatta ne kadar dijital olursa olsun satışta bu üç temel sağlam kurulursa, değişim sadece işimizi kolaylaştırarak bizi daha da güçlendirecektir. Şimdi adımları biraz açalım.
MÜŞTERİYLE TEMAS
Satışın ilk ve en önemli kuralı müşteriyle oluşturulan ilk temastır. Çünkü başlangıçtaki sıcak samimi ve güven dolu sağlanan bir temastan sonra satışın büyük bir kısmı tamamlanmış olur. Showrooma gelen bir müşteriyi güler yüzle karşılayıp ilgili satış danışmanına yönlendirmeyen bir bayi yoktur. Ya da telefonla ulaşan bir müşteri yine nazikçe karşılanıp satış danışmanına aktarılır. Şimdi geleceği hayal edelim. Artık müşteriler showrooma gelmiyor hatta telefona bile ihtiyaç duymuyor. Tüm başvurular soysal medya, internet ya da dijital olarak gerçekleştiriliyor. Bu müşteri bu kanallardan temas ettiği için sıcak bir şekilde karşılayıp satış danışmanına yönlendirilmeyecek mi? Bu temaslara gözümüzü kapatabilir miyiz?
ÜRÜNÜ SUNMA
Showroomumuza gelen ve çok güzel şekilde karşılanıp satış danışmanına yönlendirilen bir müşteriye almak istediği ürünle ilgili her türlü bilgiyi eksiksiz veren, fiyatlamaları yapıp açıklamasını yapan satış danışmanı için satışın tamamlanmasına çok az kalmış demektir. Peki, müşteri bu bilgilere önceden sahipse? Teknoloji, müşteriye ürünle ilgili tüm bilgileri verebilir hale geldiğinde satış danışmanı ne yapacak? İşte burada da müşteriyle yapılan temas sonrasında ürün bilgisi vermenin yerine müşteriyle sıcak bağ kurup müşterinin kendisinin bile farkında olmadığı ihtiyaçları ortaya çıkarıp satışı tamamlama noktasına gelecek.
MÜŞTERİ TAKİBİ
Son adımda yani müşteriye düşünme zamanı verildikten sonra geri dönüş yapılmazsa verilmiş tüm emeklerin boşa gitmesi içten bile değildir. Satışın son noktası müşteri takibi satış danışmanının müşteriyle kurduğu iletişimin altın noktasıdır. Satışın kesin olarak bittiği adımdır. Burada önemli olan müşterinin temas şekliyle ona geri dönülmesidir. Hangi teknolojiyle temas kurulduysa mutlaka onun kullanılması önemlidir. Başta söylediğim gibi satışın üç temel adımı sağlam şekilde kurulduğu zaman karşımıza gelecek tüm değişimler ve gelişimler bizim gücümüze güç katacak bizi farklılaştıracak evrimlerdir.